Datum objave: 25. Kolovoz 2011

Ne piše nam se dobro: Javni ovršitelji od 1. siječnja kreću u pohod na dužnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Za mjesec dana bit će izabrano 100 javnih ovršitelja u 65 gradova, koji će od 1. siječnja 2012. potpuno samostalno, bez sudova, provoditi ovrhe nad stanovima, kućama, automobilima, plaćama i drugom imovinom i prihodima građana, piše Jutarnji list.U planu je provođenje dražbi, a novac od prodaje uplaćivat će direktno na račun vjerovnika. Najviše ovršitelja, 20, bit će u Zagrebu, zatim sedam u Splitu, pet u Rijeci, a Zadar i Osijek dobit će ih po četiri. Zadaća javnog ovršitelja je rasterećenje sudova koji imaju više od 100 tisuća neriješenih ovrha. Tako će sudovi samo kontrolirati postupak i odlučivati o žalbama na odluke javnih ovršitelja.
Dok pravni stručnjaci tvrde da će javni ovršitelji naplaćivati iz postotka imovine ili prihoda koje su zaplijenili, u Ministarstvu pravosuđa ističu da će tako izbjeći manipulacije u ovršnom postupku. Javni ovršitelj imat će pravo provesti ovrhu nakon što građanin ovršnu sudsku odluku odnese najbližem javnom ovršitelju, ali i na usmeni zahtjev građana.
Ovršitelji će imati ovlasti ući u bazu podataka Porezne uprave i MUP-a te otkriti imovinu dužnika. Također će imati skladišta za čuvanje predmeta za dražbu.

Iz kategorije: Vijesti