Datum objave: 23. Kolovoz 2011

Nalaz obdukcije: Talijanski nautičari ostali su na mjestu mrtvi

Diana Ferić
Diana Ferić

Oboje talijanskih nautičara, Mariella Patella i Francesco Salpietro, koje je na njihovoj jedrilici usmrtio zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić naletivši na njih svojim gliserom ostali su na mjestu mrtvi - pokazao je obdukcijski nalaz koji je danas dobio Županijski sud u Šibeniku. Odvjetnici Tomislava Horvatinčić Branko Baica i Velimir Došen jutros su novinarima izjavili da su samo pregledali zaključak vještaka, a tijekom dana dobit će na uvid cijelo izvješće nakon čega će moći govoriti o detaljima.  "Obducent je potvrdio da je smrt nastupila trenutačno i ne ostavlja nikakve dvojbe, s obzirom na težinu ozljeda koje su zadobili. Nije bilo nikakve mogućnosti za pomoć - rekao je odvjetnik Branko Baica. Imali su samo uvid u zaključak vještaka, a tijekom dana će dobiti cijeli dokument. Odvjetnici dodaju da se zbog ovog nalaza Horvatinčića ne može teretiti za kazneno djelo nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi.

Ispitivanje svjedoka počinje 6.rujna

Nakon odvjetnika, novinarima se obratio i Istražni sudac Branko Ivić koji je potvrdio da su na sud došli nalazi obdukcije i kako u njima piše da je smrt bila trenutna. Ivić je rekao i da ispitivanje svjedoka s područja Šibensko-kninske županije počinje 6. rujna. Također tijekom rujna će biti ispitani svjedoci s područja Splita, Zagreba i Rijeke. Za sada se broj predloženih svjedoka popeo na 20.

Rezultati obdukcije opovrgavaju nagađanja koja su se ovih dana pojavila u medijima da Francesco Salpietro nije poginuo odmah na mjestu nesreće nego da je bio teško ranjen i utopio se naknadno. Sud Horvatinčića tereti za izazivanje pomorske nesreće kao i za nepružanje pomoći unesrećenima, a određen mu je jednomjesečni pritvor.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku tijekom današnjeg dana trebalo bi odlučiti o žalbi DORH-a na Rješenje o određivanju pritvora. DORH se žali što je sudac Ivić pritvor odredio samo zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a ponavljanje kaznenog djela kao razlog pritvaranja je odbacio. Ukoliko Vijeće odbaci žalbu, Horvatinčića bi pustili da se brani sa slobode u trenutku kada budu ispitani ključni svjedoci.

Horvatinčićevi odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica izjavili su kako nije istina da su poslali prijedlog nagodbe obitelji poginulih Talijana, ali da je njihov klijent izrazio želju da na bilo koji način pomogne i da im se koliko-toliko ublaži tragedija. Dodali su kako je Horvatinčić u ćeliji s osam zatvorenika, ali da se ne žali. U teškom je zdravstvenom stanju jer boluje od raka kostiju, rekli su odvjetnici. Početkom rujna prebacit će ga u Zagreb gdje mu sude da je 1996., kao direktor NK Croatije, oštetio državu za oko 1,8 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti