Datum objave: 23. Kolovoz 2011

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Diana Ferić
Diana Ferić

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima obilježava se  i u Šibeniku. Tim povodom izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno zamjenikom župana Željkom Šimuncem položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u počast svim žrtvama fašizma, nacizma i komunizma. Isto je napravilo i izaslatvno Grada Šibenika u kojem su bili predjenik GV Goran Grguričin i njegov zamjenik MIlorad Mišković, obojica iz HSP -a što je znakovito.  U 12.00 sati u šibenskoj Katedrali, zbila je  sveta misa koju je predvodio biskup šibenski mons. Ante Ivas, a u 13.30 sati u Katoličkom domu održan je prigodni kulturni program. Večeras će se u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održati tribina tema koje je Povijesni osvrt donošenja dokumenata Europske unije koji su prethodili usvajanju Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine. Gosti tribine su dr. Anđelko Mijatović i dr. Josip Jurčević.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima obilježio je i županijski HSP. Županijsko vodstvo HSP-a Šibensko Kninske županije položilo je vijence nad jamu Golubinku u Dubravi kod Tisnog i jamu na brdu Kamenjak između Banjevaca i Radašinovaca ."Time želimo obilježiti ovaj datum koji proizlazi iz Rezolucije Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina iz 2006 godine te slične rezolucije iz Hrvatskog sabora iste godine . Želimo i ovom prilikom potaknuti ozbiljnu raspravu o antifašističkom djelovanju partizanskoga pokreta u Hrvatskoj kao jedan aspekt njegova djelovanja , i odijeliti ga od afirmacije i slavljenja totalitarne komunističke ideologije koja je u smrt odnijela mnoge hrvatske domoljube. U HSP-u držimo da je kao preduvjet i prvi korak potrebno donijeti Zakon o lustraciji , za što se zalažemo od uspostave nove moderne demokratske Republike Hrvatske" , ističu u toj stranci.

Na današnji dan, 23.kolovoza godine 1939. njemački ministar Joachim von Ribbentrop i sovjetski ministar vanjskih poslova Vjačeslav Mihailovič Molotov u ime svojih vođa Hitlera i Staljina potpisali poznati Sporazum Ribbentrop-Molotov kojim su se te dvije totalitarne sile dogovorile o uništenju Poljske te stavljanju pod svoj nadzor područja Istočne Europe koja su ih dijelila. U Hrvatskoj se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježava prvi put.

Iz kategorije: Vijesti