Datum objave: 19. Kolovoz 2011

Na parangal pomorske policije upecali se Talijani, Nijemci i Slovaci

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Još jedna ovosezonska akcija pomorske policije pod nazivom Parangal II održana je danas u šibenskom akvatoriju. U akciji je sudjelovalo pet plovila Postaje pomorske policije koji su nadzirali predio od kanala Sv. Ante preko Jadrije i Vodica, sve do Tribunja, što je trenutno najfrekventnije područje. U akciji je pomagao i helikopter MUP-a koji je nadlijetao akvatorij i navodio policijske brodove na problematična područja. Glisiranje unutar 300 metara od obale i nepropisna brzina, često veća od dozvoljenih 10 čvorova, najčešći su razlog zbog kojeg je policija danas zaustavljala neoprezne jahtaše i gliseraše. Današnja akcija je dobila poseban predznak upravo zbog teške tragedije u primoštenskom akvatoriju od prije nekoliko dana, kad je gliser zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića naletio na jahtu talijanskih turista i usmrtio ih.

„Zbog skupih kazni od sad ćemo u Sloveniju na odmor“

Ipak, ni taj nemili događaj nije urazumio gliseraše zbog kojih je pomorska policija u ovoj nautičkoj sezoni zabilježila čak 168 odstupanja od pravila, dok je prošle godine u cijeloj kalendarskoj godini bilo zabilježeno 158 prekršaja, što znači da je po broju prekršaja već prestignuta lanjska godina. „Najčešće kazne su one od 1000 kuna koje se izdaju za glisiranje i nepropisnu brzinu. To je minimalni prekršaj, ali ako se osoba svađa, pokušava nam dokazati da nismo u pravu i tjerati vodu na svoj mlin, kazne zbog bezobrazluka budu i veće“, kaže Darko Mikulandra, načelnik Pomorske policije Šibenik.
Kao u nedavnoj akciji „Hobotnica“ u kojoj su pripadnici Lučke kapetanije provodili pojačanu kontrolu pomorskog prometa, i ovog puta su se prekršitelji, najčešće strani gosti dovijali raznim isprikama kako bi izbjegli „hvatanje u parangal“: „Nakon što sam platio ovu kaznu moram se vratiti nazad u Italiju jer sam ostao bez novca“, kazao je jedan Talijan koji je sa grupom od 10-ak veselih prijatelja glisirao pri brzini od 17 milja, što je 7 milja više od dopuštenog i košta 1000 kuna. Unatoč minimalnoj financijskoj kazni koja ga je zadesila (kazne se dižu i do 10 000 kuna) talijanski turisti bili su ogorčeni hrvatskim zakonima i, po njihovom mišljenju, drakonskim kaznama pa su najavili: „Hrvatsko more je prekrasno ali mi ovamo više ne dolazimo. Od sad idemo na odmor u Sloveniju ili Crnu goru gdje su kazne prihvatljivije i cijene niže“. Na kraju je ljuti Talijan priznao: „Istina, brzo smo plovili, ali zašto ste nas morali kazniti?“ Društvo iz oštećenog glisera čulo je za nesretnu sudbinu njihovih sunarodnjaka kod Primoštena, znaju da ju je skrivio poduzetnik iz Zagreba koji je, kažu, " pun novca“.

„Mito od 10 kuna“

Idući koji su se zakačili na parangal, opet su bili Talijani. Ovaj put mlađa i miroljubivija ekipa, odmah su platili ceh i mirno nastavili dalje.
„S Nijemcima i Talijanima se još nekako sporazumijevamo, Mađari su najgori zbog jezika, a Nizozemci najbahatiji jer se postave kao da sve znaju. Imamo brošuru sa svim pravilima i kaznama za njihovo kršenje prevedenu na 20-ak svjetskih jezika. Kad to pročitaju, budu svjesni svog prekršaja, ali i dalje se pokušavaju nagoditi“, priča nam Ante Klarić, zapovjednik ophodnog broda.
Nagoditi se pokušao Nijemac koji je sa suprugom glisirao unutar 300 metara od obale otoka Prvića. Pravdajući se neznanjem engleskog jezika, pokušavao je Klariću objasniti da je od obale bio udaljen 600 metara, pokazujući na Srimu. „Vi ste bili dovoljno udaljeni od Srime, ali ne i od Prvića i to se računa kao kopno, a ne ono odakle ste isplovili“, objašnjavao mu je Klarić, no neuspješno. Na kraju ga je Nijemac pred 10-ak novinara pokušao podmititi sa 10 kuna, koje je gurnuo ispod osobne iskaznice i papira. Nakon neslavnog izbjegavanja kazne, njegov gliser je kao kobac kružio oko policijskih brodova očito tražeći reklamaciju kazne ili ispriku. Za nagradu je dobio spektakularan pogled na helikopter MUP-a koji je prelijetao područje i policijska plovila navodio na opasna područja i kupaće koji su se udaljili od plaže.
Slovački bračni par u gumenom kanuu, odveslao je do polovice kanala između Srime i Prvić Šepurine pa su ga policajci upozorili na opasnosti od motornih plovila koje vrebaju na tom području. Pristojni gospodin u iznajmljenom kanuu ispričavao se i priznao da nije upoznat sa strogim hrvatskim zakonima. Na povratku u Šibenik pomorski policajci otkrili su nam da uglavnom strani gosti rade prekršaje, iz jednostavnog razloga, imaju veća i skuplja plovila, koja mogu potegnuti brzinu. „Nekog bogatog Rusa, čija je jahta nedavno bila usidrena u Šibeniku zaustavili smo dvaput u dva dana. Oba puta je glisirao, jednom u kanalu , a drugi put sa jet skijem po Prukljanu. „Popio“ je 3000 kuna, al šta je to njemu“, smiju se policajci.

 

Iz kategorije: Vijesti