Datum objave: 16. Kolovoz 2011

Još se utvrđuje identitet nautičarke poginule jučer kod Primoštena

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedan do dvoje poginulih u jučerašnjoj teškoj pomorskoj nesreći u primoštenskom akvatoriju, kod otočića Maslinovika je 61 - godišnji Talijan dok se indetitet žene čije je mrtvo  tijelo također pronađeno još utvrđuje - priopćila je jutros Policijska uprava šibensko - kninska. Danas će biti nastavljeni očevid i kriminalističko istraživanja. Ministar mora Božidar Kalmeta osnovao je posebno povjerenstvo koje će istražiti sve okolnosti te nesreće. Ponovno će ispitati poduzetnika Tomislava Horvatičnića koji je gliserom udario u jedrilicu na kojoj su bili talijanski nautičari. Pretpostavlja se da je vozio brzinom većom od dopuštene, a on je u priopćenju za javnost kazao kako je otkazao upravljački sustav broda te da je nakon toga na sve načine pokušao alarmirati osobe s jedrilice ali mu to nije uspjelo.  Horvatinčića će jutros ispitati i istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku. 

 

objavljeno u 20 sati 

Prikupljajući podatke o uzrocima teške pomorske nesreće u kojoj su danas kod Primoštena stradali dvoje Talijana, policija večeras ispituje zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića koji je gliserom udario u jedrilicu na kojoj su bili poginuli nautičari.  Do sutra će odlučiti hoće li ga pustiti ili će ga prebaciti u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku. Prema njegovom priznanju, otkazaao  mu je upravljački sustav na gliseru i nije mogao izbjeći jedrilicu. 

objavljeno u 14.30 sati

Mrtva tijela muškarca i žene, oboje Talijana, pronašla je oko 14 sati  policija u primoštenskog akvatoriju, kod otočića Maslinovika  gdje su se oko podne sudarili gliser i jedrilica, priopćila Policijska uprava  šibensko - kninska."Oko 14 sati na mjestu nesreće pronađena su dva tijela, jedno tijelo ženske osobe i jedno muške osobe. Još nisu identificirane", rekla nam je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je da su se na jahti nalazili hrvatski državljani T.H. i A.Đ. koji nisu ozlijeđeni.Gliserom je upravljao  zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić. Oko 16:20 oglasio se i sam Tomislav Horvatinčić, koji tvrdi da je do nesreće došlo zbog otkazivanja upravljačkog sustava broda. Horvatinčićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje."

Kalmetino ministarstvo potvrdilo je smrt dvoje Talijana, te navelo da se nesreća dogodila oko 2 nautičke milje južno od Primoštena. 

U priopćenju ministarstva također stoji da su oba plovila dugačka 12 metara, te da se jahta, u vlasništvu zagrebačke tvrtke Santa Marina d.o.o., nakon sudara nasukala na otočić Barilac, nakon čega je otegljena do marine Kremik zbog očevida, koji provode inspektori Lučke kapetanije Šibenik i policija. Vlasnik talijanske jedrilice, priopćilo je Ministarstvo, je F.S. iz Padove.  Sudar 12 metarske jahte „Santa Marina“ koja plovi pod hrvatskom zastavom i talijanske jedrilice „Santa Pazienza“ iste dužine dogodio se oko 2 nautičke milje južno od Primoštena. 

 

Objavljeno u 12. 30 sati  

Dva su se plovila i to, po prvim informacijama, izgleda  s tragičnim posljedicama, sudarila oko podneva u primoštenskom akvatoriju, kod otočića Maslinovika. Centar 112 javio je da je dvoje ljudi poginulo no tjela nisu pronađena.  Sudarili su se gliser i jedrilica. Po riječima Janeza Lakoša, lučkog kapetana u Šibeniku za sada nemaju nikakvih službenih informacija o toj pomorskoj nesreći. Na mjestu nesreće su tri broda Lučke kapetanije i policija čiji ronioci pretražuju morsko dno. 

Iz kategorije: Vijesti