Datum objave: 13. Kolovoz 2011

Znak dobrodošlice najvećem jedrenjaku na svijetu i njegovim vlasnicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika posjetio je danas posadu najvećeg  jedrenjaka na svijetu Sea Cloud i njegove vlasnike bračni par Milenu i  Hermana  Ebela,  koji su uplovili u Šibenik zajedno sa šezdesetak turista iz Njemačke, Švicarske, Velike Britanije i Rusije.  Gospođi Mileni  Ebel, rođenoj Stipaničev, uručio je prigodni poklon, reljef  Šibenika u znak dobrodošlice, ali i odao priznanje njoj i njezinom suprugu, za sve što su od početka rata do danas napravili za Šibenik i Hrvatsku.
Mileva Ebel 37 godina živi u Hamburgu, ali velik dio godine provodi u rodnom Tribunju, gdje je obnovila staru mjesnu crkvu na otočiću. Tu vodi i Kulturni centar Tribunj, danas moderni multimedijalni prostor u kojem se cijelu godinu, a osobito ljeti, održavaju kulturne manifestacije visokog ranga,a pomaže i tribunjski biciklistički klub, te veslački klub Dupin iz Tisnog.

Zbog svog silnog angažmana Mileva Ebel nazvana je humanitarnom veleposlanicom Hrvatske. U Hambrugu je 1993. osnovala Zakladu “Noina arka” u kojoj je jedan od značajnijih donatora Milevin suprug Herman, njemački brodovlasnik. Zaklada je osigurala mjesečnu financijsku, ali i svaku drugu pomoć za školovanje više od 700 djece stradalnika Domovinskog rata iz svih krajeva Hrvatske, te stotinjak iz šibenskog kraja. Osim izravne pomoći djeci koja su u ratu ostala bez očeva, Mileva Ebel incirala je i niz akcija za kupnju pomagala invalidima, opreme za bolnice i slične ustanove. Predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao je Milevu Ebel Stipaničev Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u humanitarnoj djelatnosti i promicanju moralnih i društvenih vrednota.
Osim najpoznatijeg, mnogi kažu i najljepšeg jedrenjaka na svijetu Sea Clouda, koji je stalno gost šibenske luke  u floti Ebelovih još su dva isto tako lijepa i luksuzna jedrenjaka.

Iz kategorije: Vijesti