Datum objave: 12. Kolovoz 2011

Stjepan Mesić i Oliver Dragojević došli podržati akciju Kristijana Curavića

Diana Ferić
Diana Ferić

Bez obzira na to što nije uspio postaviti hrvatski i europski rekord boravka pod morem 24 sata,  proslavljenog ronioca na dah Kristijana Curavića došli su dana u Primošten  podržati bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i pjevač Oliver Dragfojević koji od početka podržavaju njegovu akciju čišćenja podmorja u hrvatskim gradovima i podizanja svijesti o potrebi  očuvanja podmorskog svijeta. Nakon što mu je noćas pozlilo pod morem i prekida tog hrabrog podviga Curavić se osjeća dobro. Najavio je i da neće odustati objašnjavajući da ovaj prvi pokušaj postavljanja rekorda nije uspio zbog podhlađenosti i nedovoljno dobrih priprema. Unatoč tomu ujspio je svratiti pozornost široke javnosti na problem zagađenosti podmorja i nužnost njegovog očuvanja.

objavljeno prije 12 sati 

Kristijanu Curaviću pozlilo je noćas oko 0.30 sati pa su ga kolege ronioci, zaključivši da mu je život u opasosti izvukli na površinu. Tako nije uspio postaviti planirani rekord boravka pod morem 24 sata ali je odmah nakon što je i izašao na kopno izjavio:" Ovo nije kraj, nego samo početak i pouka da se za sljedeći put bolje pripremim. Običan čovjek koji se ne bavi ronjenjem nije svjestan o kakvim naporima za tijelo se radi. Iako se bavim ronjenjem ovo je i za mene bilo jedno novo iskustvo. "
najveći problem koji ga je omeo bilo je mokro odijelo zbog kojeg tijelo naglo gubio temperaturu,a taj je podvig  iziskivao i veliki psihološki napor koji Kristijan nije uspio izdržati. Dva sata prije izrona počeo je osjećati mučninu ali je mislio da je to prolazna kriza.
Tri sata nakon zarona, Kristijan Curavić osjećao se fizički dobro iako mu je tjelesna temperatura počela opadati, kao što je bilo i očekivano s padom temperature mora i zalaskom sunca. Zbog toga je počeo i vježbati, a ubacili su mu i kamen za klesanje što će ga dodatno zagrijati. Iz njegovog stožera i tad su javljali da je temperatura najveći problem, zbog čega se javila i psihološka kriza.

Ovo je bio prvi takav pokušaj na svijetu. Kristijan nije uspio postaviti rekord ali je ispunio svoj glavni motiv - svratiti pozornost javnosti na problem velikom onečišćenja morskog dna i pojačati svijest o potrebi zaštite hrvatskog podmorja.  FOTO: 24 sata

objavljeno11. kolovoza u 19 sati

Kristijan Kike Curavić, zaronio je nešto poslije 18 sati u more u primoštenskoj luci s namjerom da postavi europski rekord boravka pod morem 24 sata. Svjetski rekord je 50 sati, a on će ga pokušati oboriti u Zagrebu, na Jelačićevom placu pa je i primoštenska akcija priprema za to. Potporu mu je dao i načelnik Općine Primošten Stipe Pterina, inače dugogodišnji ronilac, koji je  s njim pod morem proveo oko pet minuta naglašavajući da je to bila samo simbolična gesta podržavanja Curavićeve akcije cilj koje je podići razinu svijesti o potrebi zaštite podmorskog svijeta i prikupljanje novca za nastavak akcije čišćenja podmorja u hrvatskim gradovima. Kristijan Curavić izjavio je novinarima prije zarona da ne misli da će imati problema s hladnoćom i hipotermijom koje predstavljaju najveću opasnost kod ovakvog podviga, Odlučio se za mokro odijelo debljine 8 milimetara. Uglavnom ne bi smio zaspati,a budnost će održavati klesanjem  slova jedne poruke poznatog istraživača mora Jacquesa Cousteaua  na mramornoj ploči. Izbrao je nekoliko najboljih hrvatskih ronioca koji mu pružaju logistiku i pratiti će stalno što se s njim događa. Na dno su spuštene i dvije ležaljke za plažu, jedna na kojoj će Kike provesti noć,a druga je namjenjena njegovim suradnicima odnosno znatiželjnicima koji mu se požele pridružiti. Prema prvih desetak minuta za boravak na morskom naredna 24 sata trebat će mu 160 litara komprimirajućeg zraka. 

Udruga GUWAA (Global underwater awareness association)  na čelu s Kristijanom Curavićem do sada je u sedam hrvatskih gradova s dna mora izvukla oko 30 tona smeća.

 

 

Objavljeno prije 4 sata 

 

Kristijan Kike Curavić, svjetski rekorder u zaronu na dah namjerava provesti  24 sata pod morem i tako postaviti novi svjetski rekord. Zaronit će danas u 18 sati u primoštenskoj luci kod svjetionika i pod morem provesti cijeli dan i noć. Zajedno s njima zaronit će i načelnik Općine Primošten Stipe Petrina daju time potporu toj njegovoj ekološkoj akciji. Naime, postavljanje rekorda boravka pod morem nastavak je projekta čišćenja hrvatskog podmorja, udruge GUWAA (Global underwater awareness association) a cilj im je podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja podvodnog svijeta i usmjeravanja pozornosti svih građana na tu problematiku te prikupljanje donacije kojima bi se nakon 6 očišćenih gradskih luka financirao nastavak projekta čišćenja hrvatskog podmorja u drugim gradovima na obali. Za vrijeme Kristijanovog boravka pod morem svi zainteresirani moći će s njime komunicirati, ali ga i posjetiti pod morem uz pratnju sigurnosnih ronioca koji će cijelo vrijeme pratiti njegov boravak pod morem. Moći će ga se pratiti i  na ekranu koji će biti postavljen na kopnu uz točku zarona.Dok bude pod morem hranu će uzimati u pleksiglas kupoli u kojoj će biti bez maske. Prehrana mu je ograničena samo na proteinske  pločice. Riješeno  je i kako će ići na WC i to tako što mu je na odjelu napravljena rupa.  Sutra u 18 sati, kada planira izroniti dočekat će ga bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i pjevač Oliver Dragojević koji od početka podržava ovu akciju. 

Foto 24 satai i ŠibenikNews

Iz kategorije: Vijesti