Datum objave: 10. Kolovoz 2011

Naleti euforije i bure obilježili prvi dan Terranea

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Engleski folk punk pjevač Frank Turner bio je najugodnije iznenađenje prve glazbene večeri Terranea. Svojim veselim melodijama hipnotizirao je publiku koja je u transu radila sve što je Britanac zatražio. U jednom trenutku je nekoliko tisuća ljudi sjedilo na tlu, samo zato što je energični Frank zamolio da svi u isto vrijeme ustanu i s njim pjevaju refren. Anonimna djevojka iz publike je oduševljeno svirala usnu harmoniku dok je on dirigirao, a publika uživala. Izvrstan pjevač, ali i vrstan zabavljač Turner je na Terraneu osvojio i one malobrojne koje nije pridobio svojim videom gdje se uoči dolaska u Šibenik trudi pričati hrvatski.
Zbog jakih udara bure najavljenih oko tri sata ujutro, kompletan program pomaknut je za sat i pol ranije što je izazvalo pomutnju među posjetiteljima koji su se malo pogubili u praćenju line up-a. Unatoč nešto ranijem početku najveće i najrazvikanije zvijezde prvog dana festivala, engleski duo La Roux svirali su kratko i, po mnogima, ostavili blijed dojam. Istina je da je njihova glazba pretežno elektronska što podrazumijeva kompjutersku obradu glasa, ali izvedbe s tako malo sličnosti s originalom nitko nije očekivao. Pjevačica Elly je djelovala bezvoljno, a koncert je trajao manje od sat vremena. No najzagriženijim fanovima ipak su apetiti zadovoljeni. Dubioza kolektiv rasplesala je Terra stage i okupila nekoliko tisuća ljudi, unatoč ranijem početku dok su mnogi još opušteno sjedili u rakijarnici (najpopularnijem mjestu za odmora i okrjepu između svirki) ne očekujući njihov nastup još barem dva sata. No Zeničani su zaprašili već oko 1 iza ponoći i oduševili sve. Socijalno i politički angažirane tekstove znali su svi: „kažite nam ministri, naši poslanici, zašto ratni invalidi žive ko' jadnici“, vikala je nabrijana rulja, a čuli su se, vjerujemo, i do zagrebačkog Markova trga. Nakon Dubioze, publika se razmilila po ostalim stageima i hangarima gdje je zabava trajala do ranih jutarnjih sati. A danas sve ispočetka uz The National, Janelle Monae, Mogwai...
Mala zamjerka organizatorima jedino zbog toga što je na nekim štandovima nestalo pića već oko 22 sata. Piva i rakija su tekle u potocima, no ostalih napitaka bilo je nedovoljno. Konobari su nerijetko ispaljivali cijenu par kuna veću od one na cjeniku koji im visi iza leđa, ali sjetili bi se prave cifre nakon upozorenja i pogleda na cjenik.

Iz kategorije: Vijesti