Datum objave: 04. Kolovoz 2011

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Diana Ferić
Diana Ferić


Svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja  počela je jutros u Kninu  mimohodom svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, postroja ratnih zastava i Orkestra OS RH koji su u 9 sati krenuli iz vojarne Kralj Zvonimir prema stadionu HNK Dinara, prenosimo s portala Index.hr. Na Kninskoj tvrđavi je u 9,30 sati svečano podignuta hrvatska zastava. Proslavi su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor.

Na stadionu HNK Dinara je od 9,45 do 10,30 sati trajao ulazak i postrojavanje svečanih postrobi, prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH, prikaz vježbovnih radnji pripadnika Počasno zaštitne bojne, te obraćanja visokih državnih dužnosnika. Predsjednik Josipović je rekao da "Oluju ne slavimo da bismo proslavili rat, već mir koji je pobjeda donijela". "Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti", dodao je.

Kosor dobila gromoglasni pljesak za pozdrave Markaču i Gotovini

Predsjednik Sabora Luka Bebić je istaknuo da "su naši generali bili časni ljudi", a premijerka Jadranka Kosor je s kninskoga stadiona istaknula" kako bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni". Uputila je pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima te "posebno pozdravila"  nepravomoćno osuđene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

"Posebno pozdravljam generale Antu Gotovinu i Mladena Markača", istaknula je, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak visokih uzvanika.

"Oluju ne slavimo da bi proslavili rat već mir koji je pobjeda donijela. Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti.

Zločin je zločin bez obzira tko je žrtva, a tko počinitelj i treba ga kazniti. Danas zahvaljujući Oluji Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu. Oluja nije značila samo oslobođenje Knina i ostalih djelova Hrvatske nego je postavljen temelja za demokratsku Hrvatsku", poručio je Josipović.

"Naši tajni neprijatelji misle da ćemo se postidjeti naših pobjeda, no naši generali su bili časni ljudi. Budimo ponosni i neka ovaj dan bude vječna svjetlost", kazao je nekoliko minuta prije Josipovića Bebić.

Prigodni letački program Akro grupe Krila Oluje počeo je u 11,20 sati, a u 12 sati počela je sveta misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac koji je u propovjedi istaknuo da "unatoč svakodnevnom negativnom prikazivanja naše svakidašnjice, valja gledati s optimizmom, jer u ovoj zemlji nije sve crno".

Jezerinac: 5. kolovoza simbolično i stvarno zaokružuje borbu Hrvata za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost

U svijesti našeg naroda, kako je rekao, "ulazak hrvatske vojske 5. kolovoza 1995. u kraljevski grad Knin nema tek značenje oslobođenja jednog u nizu okupiranih gradova, nego, uz konkretno oslobađanje prostora i ljudi, taj povijesni događaj simbolično i stvarno zaokružuje borbu Hrvata za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost".

"Ponosni smo na to vrijeme i te događaje, što pokazuje i ova središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti, u kojoj su od početka prisutne sve sastavnice hrvatskog društva", rekao je biskup Jezerinac dodajući kako "ujedinjeni u zajedničkoj proslavi, u svečanom državnom protokolu sudjeluju predstavnici Crkve, a u svečanom euharistijskom slavlju nositelji političke vlasti te predstavnici vojske i policije".

U samo 84 sata oslobođeno nešto manje od 10.500 četvornih kilometara

Oluja je počela 4. kolovoza 1995., u pet sati, a u ranim večernjim satima tog dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu. Iste večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina koji se našao u njihovu okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.

 

Petak, 4. kolovoza

Spomenik hrvatske pobjede OLUJA '95. otkriven je danas poslije podne  na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu u povodu u povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Nazočan je bio cijeli hrvatski državni vrh  - predsjednik Ivo Josipović, predsjedik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor koji su održali  kraće prigodne govore. Spomenik je djelo akademskog kipara Petra Dolića, a otkrila su ga djeca 16 branitelja poginulih u vojno - redarstvenoj akciji Oluja.

Vijenci izaslanstava državnog vrha

Potom su vijence položila izaslanstva Predsjenika RH, Hrvatskog sabora, Vlade te Šibensko - kninske županije i Grada Knina.
Premijerka Jadranka Kosor večeras će prirediti svečano primanje za ratne zapovjednike vojno-redarstvene operacije Oluja. Prvi dan svečanog obilježavanja zaključit će koncert orkestra OS RH i klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Danas poslijepodne u kninu je održan i  gospodarski foruum Europska unija - iskoristimo priliku za Hrvatsku. Premijerka je najavila da će gospodarski forum u Kninu postati tradicionalan. Vjerujem da ćemo idućih godina bilježiti gospodarski rast i uspjehe te će to biti prilika da takve rezultate svake godine rezimiramo na forumu ovdje u Kninu, rekla je.

Na današnjem sastanku predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor s predstavnicima braniteljskih zadruga u Kninu čulo se kako u Hrvatskoj danas ima više od 500 braniteljskih zadruga, a premijerka je pozvala zadruge da se angažiraju i više u zapošljavaju hrvatskih branitelje.
Kako je rekla, želja joj je da se u radu zadruga »stalno širi prostor za novo zapošljavanje hrvatskih branitelja«.
Iznijela je podatak da je u dosadašnjim vladinim projektima zaposleno 15.500 branitelja.

Branitelji - moralna vertikala Hrvatske

»Vi ste moralna vertikala hrvatskog društva jer bez vaše hrabrosti ne bi bilo slobodne Hrvatske niti bi Hrvatska imala perspektivu ulaska u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, niti bi hrvatski jezik bio 24. jezik u Europskoj uniji«, istaknula je premijerka Kosor na sastanku s predstavnicima braniteljskih zadruga u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Podsjetivši da se kao ministrica branitelja i osobno zauzimala za uspostavu braniteljskih zadruga, predsjednica vlade je rekla: »Jednom ministrica branitelja, uvijek ministrica branitelja«, što su nazočni popratili pljeskom.
Također je opovrgnula tvrdnje da su branitelji privilegirani. »Znam da katkad čujete riječi koje vas ne vesele, a one su manje-više vezane za politikanski pristup onome što hrvatski branitelji jesu. Vrlo često čujemo da branitelji ovise o nekim povlasticama ili da nešto traže od države, a ja bih rekla da ti koji tako govore ne znaju ništa«, rekla je premijerka Kosor i dodala kako su branitelji dali sve što su imali za Hrvatsku – mnogi svoje zdravlje, a mnogi i život.
U Kninu su na 70-ak štandova braniteljske zadruge iz svih krajeva Hrvatske predstavile svoje proizvode.
Pozvala je sve u Hrvatskoj da se, kako je rekla, bez obzira na mnoge razlike, okupe oko onoga što nam je zajedničko, a to je prosperitet i razvitak Hrvatske.

Sutra - podizanje zastave i postrojavanje

Svi koji imaju ideje trebaju sjesti za isti stol i treba okupljati sve ljude koji mogu dati svoj doprinos razvoju Hrvatske, dodala je. Istaknula je kako, unatoč tome što je ovo izborna godina, do zadnjeg trenutka, do raspisivanja izbora trebamo jačati gospodarstvo i gospodarske temelje za razdoblje kad Hrvatska 1. srpnja 2013. postane članica EU-a.
Svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nastavlja se u Kninu sutra u 9 sati mimohodom svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, postroja ratnih zastava i Orkestra OSRH. Potom će uslijediri podizanje državne zastave na Kninskoj tvrđavi te  postrojavanje svečanih postroja na stadionu HNK Dinara. Simbolično, postrojiti će se 16 postroja odnosno oko 1200 pripadnika OSRH, MUP-a i branitelja.

Foto : HRT

Iz kategorije: Vijesti