Datum objave: 02. Kolovoz 2011

Pogledajte kako su Šibenčani ignorirali pjesmu članova Hare Krišna

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Članovi pokreta Hare Krišna s vremena na vrijeme se pojave i u našem gradu, zauzmu lokaciju pa po nekoliko sati pjevaju Hare Krišna mantru. Obrijane glave u žutoj odjeći sa krpenim torbama i nasmijanim licima, pjevaju i plešu udarajući u bubnjeve, ponekad nudeći kolače ili pozivajući građane da sjednu s njima i izgovaraju ime boga Krišne. Prodaju glazbene CD-ove i DVD-ove te knjige o svom božanstvu, uglavnom su  ljubazni i nenametljivi, no naši sugrađani ih, sudeći prema ovoj snimci, uopće ne doživljavaju. Krišne su se smjestile ispred Jadranske banke na pijaci, frekventnom mjestu gdje je gužva sve do ranog popodneva. Ljudi su prolazili, malo tko je stao i poslušao glazbu, a kamoli zapjevao s Hare Krišnama obrijanih glava. Također, košarica za milodare ostala je zjapiti prazna jer Šibenčani, a ni brojni strani turisti koji su prolazili pijacom nisu imali potrebu nagraditi pjevače.

Evo nekoliko informacija o Hare Krišna pokretu, za one koji žele znati više: 

Hare Krišna је popularno ime za Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ili Boga.
U Hrvatskoj djeluje više od 20 godina. Od 2003. je registriran kao Vaišnavska vjerska zajednica u Republici Hrvatskoj, a utemeljen je prije 500 godina u Zapadnom Bengalu od Sri Caitanya, velikog reformatora hinduističke vjere.
Članovi društva vjeruju da dugotrajnim izgovaranjem imena njihova boga ('Hare' znači Gospodin, a Krišna je ime njihova boga) mogu osloboditi svoje duše od zlih utjecaja tijela. Drugo, dok izgovaraju tu rečenicu, javno objavljuju svoje učenje prodajući svoj časopis Back to Godhead (Natrag božanstvu) i skupljaju novac za pokret. Danas je njihov publicitet manje uočljiv. Sve češće su odjeveni u traperice i drugu običnu odjeću, besplatno nude prolaznicima ploče i literaturu, ali ipak traže neki doprinos.
Posjeduju preko 70 središta širom svijeta s oko 15 000 sljedbenika. U Americi ih ima oko 10 000 i manje od 1000 u Velikoj Britaniji i svega četiri ili pet središta u Indiji, kolijevci pokreta.
Jedan od najčuvenijih podupiratelja pokreta je bivši člane Beatlesa George Harrison, koji je dao svoju zgradu za njihovo sjedište blizu Londona, a čija je pjesma o Hari Krišni 'My sweet Lord' bila na prvom mjestu liste najprodavanijih ploča.
Osim doprinosa i poklona, glavni izvor prihoda je velika tvornica u Los Angelesu koju vode sljedbenici Hare Krišne, praveći i prodavajući tamjan.
Mnogi sljedbenici su bivši narkomani a zbog uspjeha u oslobađanju od te opake navike, pokret je dobio pohvalu od gradonačelnika New Yorka i San Francisca.

Sljedbenici Hare Krišne mantraju molitvu ovim redosljedom:

Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare.
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

 

Iz kategorije: Vijesti