Datum objave: 07. Kolovoz 2011

Drniški pastir iz Mozambika najbrži na magarcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Philimon Zandamela, već se proslavio nastupom u Knjazovom Mjenjačnici kao crni pastir sa Svilaje i Drniški zet, a sinoć je bio najbrži na utrci magaraca u Tisnom, gdje je prvi stigao na cilj na svom Mišku. Zandamela i Miško su  pred 15 tisuća gledatelja na 6. međunarodnoj utrci magaraca najbrže optrčali tri kruga ostavivši za sobom iskusne jahače iz  BiH, Australije, Mađarske, Slovenije, San Vincentea, SAD-a, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Austrije, Hrvatske i Italije.
24 sata piše kako je Zandamela sudjelovao na svakoj utrci u Tisnom, a ovaj plasman nije očekivao: „Od uzbuđenja ne znam što bih rekao. Brazil je na vrhu svijeta! Večeras sam šesti puta jahao na utrci u Tisnom, ali do sada nisam ostvarivao dobar plasman. Mnogo ljudi godinama navija za Brazil i bodri me, a to je konačno moralo dati rezultat. Hvala mojim navijačima i hvala trenerici Evici“  - rekao je Philimon, rodom iz Mozambika koji se sinoć nastupio pod brazilskom zastavom.
„Prema magarcu treba biti dobar i nježan. Treba ga maziti, pričati mu, šaputati, čak i zapjevati, pa će on dobro trčati i donijeti jahača do cilja“, otkrila je tajnu trenerica brazilske ekipe Evica Ratian.

Rakija "skrivila" drugo mjesto

Jahač BiH Miroslav Križanović zasluge za dobar plasman u šali je pripisao rakiji, koju su, prema vlastitom priznanju, pred utrku konzumirali i on i magarac. Liječnička i veterinarska ekipa Udruge 'Tišnjanski tovar' pred početak utrke je nad jahačima i magarcima napravila antidoping test, ali su testiranje na alkohol zaboravili. Na koncu se nisu mogli složiti jeli rakija zaslužna za dobar plasman ili je kriva što BiH nije pobijedila.
Na ovogodišnjoj utrci nastupili su jahači iz 13 zemalja, Zanimljivo je da su za čak sedam reprezentacija jahale žene, a i među jahačkim grlima koja su se kvalificirala za prvenstvo bilo je i sedam magarica. U dvije polufinalne i finalnoj utrci svi su uspjeli optrčati tri kruga i stići do cilja, ali ne bez poteškoća, budući da su se među magarcima i magaricama probudile strasti. Tišnjani su nakon utrke priredili veliki vatromet, te su zapalili i 200 baklji,  obilježavajući na taj način 200 godina Općina Tisno i sto godina Hajduka. Publiku je do zore zabavljala grupa Magazin. (Hrvoslav Pavić 24 sata)

Foto: Duško Jaramaz/ Pixell
 

Iz kategorije: Vijesti