Datum objave: 21. Srpanj 2011

Šibenik i Dubrovnik se nadmeću tko ima više stepenica

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su turistički vodiči Šibenika u starom dijelu tog grada izbrojili ukupno 2851 skalinu te objavili kako taj grad ima najviše skalina na Mediteranu, nije trebalo puno čekati na odgovor iz Dubrovnika, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.
Na “bačenu rukavicu” reagirali su iz dubrovačke gradske udruge “Porporela”: odlučili su izbrojiti “svoje skaline” i dokazati javnosti kako unutar povijesne jezgre Grada ima više skalina nego u Krešimirovu gradu.
- Član naše udruge Toni Kusovac inicirao je brojenje skalina i dokazali smo kako povijesna jezgra Dubrovnika ima 5423 skalina, što je skoro dvaput više nego u Šibeniku! Žao nam je ako smo Šibeniku, koji doista volimo, oduzeli takav promidžbeni adut. No, činjenice govore nešto drugo i moramo ih poštovati - ističe tajnik Udruge “Porporela” Edin Memišević.
Porporelaši su pitanje o skalinima postavili restauratorima i stručnjacima u ustanovama kulture, Povijesnom arhivu te Društvu prijatelja Dubrovačke starine, ali nitko nije imao odgovor!
Stoga su se dali na zahtjevan posao i brojili samo skaline na javnoj površini, odnosno do ulaza u kuće. Kućne pragove nisu brojili, a uz “dozu rezerve” naglašavaju kako ne znaju jesu li Šibenčani brojili i skaline na zidinama, jer zidine oko Dubrovnika imaju 1080 skalina!
- Brojili smo samo skaline do vanjskog ruba zidina, tako da na Buži npr. nismo brojili one koje od zidina vode do mora. Nismo brojili ni skaline u Pustijerni gdje nisu u funkciji kao ni one na ruševinama u Sv. Mariji. U akciji je sudjelovalo samo pet brojača, ali smo sve skaline prebrojili najmanje dva puta kako bismo utvrdili točan broj. Gdje god je postojala bilo kakva sumnja, brojenje je više puta ponavljano - priča Kusovac.
Porporelaši su se držali strogih pravila te sporne stube nisu pridodali ukupnom zboju, jednako kao ni onih oko 450 “privatnih skalina” u đardinima u povijesnoj jezgri Grada, iako su na otvorenom, te bi zbroj bio mnogo veći. Isto tako ni na zidinama nisu brojili skaline koje se nalaze iza rešetaka ili vrata, nego samo one po kojima je moguće i gaziti, tako da je ukupni skor nešto manji ali i neupitan.
Meri Pašara-Mitić, predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibenika koja je početkom godine objavila podatak o 2851 šibenskoj stubi u starom dijelu gradu, jako je žestoko reagirala na informaciju da su Dubrovčani izbrojili više skalina.
- Nema šanse da ih imaju toliko. Ne znam gdje su ih brojili. Isto tako ne znam tko je potencirao tu akciju. Najbolje bi bilo da ih sve fotografiraju i dokumentiraju s točnim brojem u svakoj ulici kao što smo mi napravili. To bi onda bio relevantan podatak - izjavila nam je Meri Pašara-Mitić.

Iz kategorije: Vijesti