Datum objave: 14. Srpanj 2011

Odluka o realizaciji projekta Hotel Šibenik je na gradonačelniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika nisu prihvatili prijedlog Aneksa Ugovora o realizaciji projekta Hotel Šibenik. Sa samo 6 glasova „za“ i čak 17 suzdržanih vijećnika, nedavno predstavljeni aneks ugovora nije prošao, no gradonačelnik Ante Županović, kao izvršno tijelo Grada ovlašten je potpisati Aneks i bez suglasnosti Gradskog vijeća pa je stav vijećnika zapravo nebitan.
Gradonačelnik je uvrštavanje ove točke na dnevni red obrazložio činjenicom da je želio podijeliti s vijećnicima novi Ugovor kako bi se upoznali s njegovim odredbama.

Svi peru ruke

HDZ-ov vijećnik Tomislav Ninić kazao je da će upravo zbog toga vijećnici te stranke biti suzdržani i neće se upuštati u raspravu na ovu temu. Na gradonačelnikovu tvrdnju da je prvotni ugovor o projektu Hotel Šibenik, za Grad bio katastrofalan i još štetniji od onog s Orco grupom, Ninić je rekao da od dva ista ugovora, jedan ne može biti lošiji od drugoga i zatražio od Gradske uprave da oba ugovora javno objave kako bi javnost i struka samo procijenili njegovu eventualnu štetnost.
Suzdržani su bili i SDP-ovi vijećnici što je moguće protumačiti kao neslaganje sa odlukom o čišćenju HDZ-ovih grešaka koje padaju na leđa sadašnje gradske vlasti.
Iako je gradonačelnik u jednom trenutku, obrazlažući ugovorne stavke Aneksa, kazao da „neće potpisati ugovor ukoliko od Gradskog vijeća ne dobije suglasnost“, ostaje za vidjeti hoće li aneks ugovora, a time i daljnja realizacija projekta zaživjeti.
Podsjetimo, na aneksu ugovora gradska uprava radila je nekoliko mjeseci, a aneksom je projekt Hotel Šibenik napokon stavljen u realne i izvedive okvire. Stoga je pitanje hoće li sav trud gradonačelnika i njegovih suradnika pasti u vodu, a nepotpisivanje se ponovo otvara pitanje isplate 7 i pol milijuna kuna tvrtki Sinergijske solucije i novi udar na gradski proračun.

Spornih 7 i pol milijuna kuna

Podsjetimo, Grad Šibenik i NCP Nautički centar Prgin nakon višemjesečnih pregovora izradili su prijedlog Aneksa ugovora o realizaciji projekta Hotel Šibenik. Aneksom se, briše odredba iz prijašnjeg ugovora koja je predviđala da Grad Šibenik, u slučaju raskida Ugovora, mora vratiti naknadu koju je NCP, kao tadašnji nositelj investicije isplatio trgovačkom društvu Sinergijske solucije d.o.o. koje je pripremilo natječaj za taj, kao i ostale projekte iz Programa Šibenik. Riječ je o 7 i pol milijuna kuna. Osim toga, Aneksom ugovora investitoru je omogućeno da projekt Hotel Šibenik realizira u etapama. Prva etapa podrazumijeva izgradnju hotela s 80 soba i 160 kreveta s pripadajućim sadržajima, u što bi trebali uložiti oko 20 milijuna eura. Grad Šibenik ima pravo nadzora u svim fazama realizacije projekta kao i nad svim pravnim dokumentima uključujući i one koji reguliraju financiranje projekta.
Aneks je sastavljen zbog promjene u pravima i obvezama ugovorenih strana, prvenstveno zbog promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon potpisivanja ugovora u kolovozu 2007. godine poput svjetske gospodarske krize koja znatno otežava realizaciju cijelog projekta zbog čega je on stopiran.

53 milijuna eura vrijedan projekt

Grad Šibenik i NCP u kolovozu 2007. potpisali su Ugovor o realizaciji greenfield mega turističkog projekta "Hotel Šibenik" i Ugovor o pravu građenja na 56.000 četvornih metara na poluotoku Mandalini gdje se nalazi vojarna Kuline koja je prenesena u vlasništvo gradske uprave. Riječ je o 50-godišnjoj koncesiji na prostor, a u sastavu turističkog kompleksa trebao bi biti izgrađen hotel s pet i hotel s četiri zvjezdice, te sadržaji za razne izvanpansionske usluge, u što bi, po Ugovoru, trebalo biti uloženo 53,5 milijuna eura. NCP jer u taj posao ušao s partnerom iz Turske kojemu je u međuvremenu prodao svoj dio u poduzeću tako da je sada jedini investitor ta turska tvrtka.

Iz kategorije: Vijesti