Datum objave: 12. Srpanj 2011

Petrina napokon sudjelovao na sjednici Županijske skupštine

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Načelnik općine Primošten jutros se, spreman na svoju uobičajenu borbu sa zaštitarima koji mu priječe ulazak na sjednicu Županijske skupštine Šibensko-kninske županije nemalo iznenadio vidjevši da zaštitara nema i da mu je put u Gradsku vijećnicu slobodan. Prvi put nakon dvije godine od konstituirajuće sjednice na kojoj je njegov vijećnički mandat proglašen nezakonitim, Petrina je, doduše kao gost sudjelovao u radu skupštine.
Zašto nema zaštitara i znači li to da će Petrina od sad nazočiti sjednicama obrazložio je župan Šibensko-kninski Goran Pauk.
„ Zaštitare nismo angažirali na nekoliko zadnjih sjednica skupštine. Nije bilo potrebno jer su pravne instance dale svoj sud i konačno rješenje o nemogućnosti aktiviranja vijećničkog mandata Stipe Petrine. On je danas ovdje bio kao gost, nije pravio smetnje i nerede pa je sjednica Skupštine održana normalno. Na pitanje jesu li zaštitari uopće bili potrebni Pauk smatra da jesu, s obzirom na ekscese i prekide skupštinskog zasjedanja koje je izazivao Petrina s ciljem dokazivanja svoj vijećničkog prava kojeg, eto, do danas nije uspio dokazati.
„ Župan skače sebi u usta, na prvoj konstituirajućoj sjednici tražio sam obrazloženje zašto nisam prozvan kao vijećnik, to je izazvalo probleme i nakon te sjednice su me zaštitari redovito izbacivali. Na jednoj od sljedećih sjednica, ako uspijem ući, tražit ću racionalno obrazloženje zašto nisam vijećnik. Županovo obrazloženje je glupost, meni ne može nitko oduzeti mandat osim ako to zakon naloži ili ja sam dam ostavku. U te dvije kategorije ne spadam pa nema razloga da nisam tu.“, reagirao je Petrina na Paukovo tumačenje svojim viđenjem cijele situacije. Ponovio je kako njegov vijećnički mandat nije stvar sudova jer oni ne mogu osporiti izborni rezultat po kojem je on, kako kaže, izabran od strane birača na izborima.

Tko će platiti zaštitare?

„Ostaje još jedan veliki problem: tko je kriv što je Županije trošila novac na zaštitare u zadnje dvije godine, cifra se već popela na 50 tisuća kuna. Nikad nisam pravio nered, to nije moja vokacija i životno opredjeljenje, ja sam samo tražio objašnjenje“, nastavlja Petrina i priznaje da ga je iznenadilo što se zaštitari danas nisu pojavili,a očekivao ih je.
Petrinu se danas tretiralo kao gosta, on je pak mirno sjedio i pratio tijek zasjedanja, javio se za riječ, ali mu predsjednik skupštine Josip Odak nije dao da govori uz obrazloženje da nije tu u službi županijskog vijećnika već promatrača.

Iz kategorije: Vijesti