Datum objave: 11. Srpanj 2011

Povijesni susret potomaka Ante Šupuka i Simeune Matavulj

Diana Ferić
Diana Ferić

Danira Vuletin Šupuk, praunuka Ante viteza Šupuka, graditelja prve svjetske hidrocentrale i sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu, proslavljenog gradonačelnika Šibenika i Marko Matavulj praunuk Simeune Matavulj, Šibenčanke koja je krajem 19. stoljeća utemeljila obrtničku proizvodnju narodnih kapa i drugih dijelova narodnih nošnji te kreirala šibensku kapu koja je postala jednim od glavnih simbola zavičajne identifikacije Šibenčana, susreli su se i upoznali prošlog vikenda na Jadriji. Do susreta potomaka dvaju povijesnih šibenskih obitelji došlo je zahvaljujući povjesničaru dr. Jadranu Kali, a inicirao ga je Marko Matavulj vjerujući da bi mu gospođa Danira Vuletin Šupuk mogla pomoći u prepoznavanju osoba na starim obiteljskim fotografijama.

Obitelj Matavulj vraća se korijenima

Naime, Marko Matavulj i njegova supruga Stacy, koji žive u SAD, pokušavaju doznati što je moguće više o svojim precima, a obiteljsku kući i pogone bivše tekstilne industrije i destilerije alkoholnih pića Matavuljevih u Šibeniku sačuvati i pretvoriti u svojevrsni spomen muzej na tu zaslužnu šibensku obitelj. 
Gospođa Danira Vuletin - Šupuk, koja trenutno uživa u odmoru na Jadriji zajedno s još tri naraštaja potomaka slavnog šibenskog gradonačelnika, poduzetnika i graditelja Ante viteza Šupuka, u djetinjstvu i mladosti kupovala je odjeću koju su kreirali i proizvodili Matavulji. Bila je i prijateljica svojih vršnjakinja iz te obitelji s kojom su prijteljski i poslovno bili povezani njen pradjed Ante, djed Marko i otac Klaudio. U svečanim prigodama i na putovanjima u europske metropole godpođa Danira je obavezno odjevala haljine koje su bile šivane u tekstilnoj industriji Matavulj.
Osim s Danirom Vuletin - Šupuk, Marko i Stacy Matavulj, s kojima u Šibeniku borave i njhove kćeri Lilien i Alayna, razgovarali su i s Natašom Desnica - Žerjavić, kćerkom književnika Vladana Desnice, koja živi u Islamu Grčkom kod Zadra. Naime, Vladan Desnica je potomak Ilije Jankovića, feudalca koji je dobro poznavao obitelj Matavulj te omogućio školovanje i književnu karijeru Simi Matavulju, bratu Markovog djeda Đure.

Kuću Matavulj želi ustupiti Gradu

Obitelj Desnica dala je Marku Matavulju dragocjene savjete o čuvanju i uporabi povijesnih zdanja. Oni naime skrbe o Kuli Jankovića, stambenim objektima i fortifikaciji koju su naslijedili od svojih predaka, a njihova iskustva bi mogla biti dragocjena za očuvanje i revitalizaciju kuće Matavuljevih u Šibeniku. Marko Matavulj voljan je svoj dio kuće besplatno ustupiti Gradu Šibeniku kako bi se iskoristila za dobrobit grada i očuvanje njegove baštine. O tomu je razgovarao i s čelnicima  Grada Šibenika koji su podržali takvu mogućnost.



 

Iz kategorije: Vijesti