Datum objave: 06. Srpanj 2011

Isušeno jezero Brljan, Antoniji ni traga

Diana Ferić
Diana Ferić

Točno je mjesec dana prošlo od nestanka Antonije Bilić, koju policija i dalje traži, ali bez pravih rezultata, što samo pridonosi bujanju različitih teorija o tome kakva je sudbina nestale djevojke, piše Tportal. Vjeruje se da će se danas ili sutra konačno zaključiti potraga oko jezera Brljan. Inače, isušeno jezero Brljan izgleda kao prava pustinja, javio je reporter Dnevnik.hr-a.

Do kraja dana Brljansko jezero trebalo bi u potpunosti biti isušeno, najavio je načelnik šibenske policije Ivica Kostanić, pretražuje se i područje uz cestu Drniš – Split, počevši od mjesta Prugova do Kočinjeg brda, a dalje će se pretraživati i tok rijeke Krke od Manojlovačkoga slapa do hidrocentrale Miljacka.

U današnjoj pretrazi sudjeluje oko 120 osoba, i to većim dijelom policajci Interventne, Specijalne i Kriminalističke policije te pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasci.

Policija, stalno ističu, i nadalje nastavlja s drugim aktivnostima kroz detaljno kriminalističko-analitičko istraživanje svih raspoloživih podataka i obavijesti.

U sklopu potrage za nestalom Antonijom Bilić policija pretražuje tok rijeke Krke od Manojlovačkoga slapa do hidrocentrale Miljacka, a pretraživati će se i područje akumulacijskoga jezera Brljan. U današnjoj pretrazi sudjeluje oko 120 osoba i to većim dijelom policajci Interventne, Specijalne i Kriminalističke policije, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasci.

Sumnja se na trafficing

Dokle god ne bude pronađeno tijelo mlade Antonije Bilić ostat će makar trag sumnje da je nestala kao žrtva trgovine ljudima, prodana u neku drugu državu radi seksualnog iskorištavanja.
Dok je Hrvatska prije desetak godina bila prije svega tranzitna zemlja za trgovinu djevojkama većinom iz Ukrajine i Moldavije, stručnjaci upozoravaju da posljednjih godina naša zemlja sve više postaje i odredište trgovine ljudima, i zemlja porijekla žrtava.
- Čim se saznalo za slučaj nestale Antonije, izrazila sam bojazan da se možda radi o slučaju trgovine ljudima - kaže za Jutarnji.hr Lovorka Marinović , koja je godinama bila uključena u problematiku trgovinom ljudima. Vodila je zagrebački ured IOM-a, Međunarodne organizacije za migracije, a taj je ured u cijelom svijetu surađivao s policijom i vodio kampanje za osvještavanje javnosti kako bi se suzbila trgovina ljudima. Danas vodi Centar za nove inicijative.

Mijenja iskaz

- Indikatora za to sam imala više: osumnjičeni jako često mijenja iskaz i odbija testiranje detektorom laži, njegov posao je vezan uz prelaske granica, povezan je sa drugim slučajevima nestanka mladih djevojaka u drugim zemljama - objašnjava Lovorka Marinović.
U Hrvatskoj se trgovina ljudima statistički prati od 2002.. Broj žrtava traffickinga nije visok, kreće se od šest žrtava otkrivenih 2005. do maksimalnih 19 iz 2004.. No pitanje je koliko slučajeva ostaje neotkriveno. Foto: Nikša Stipaničev/Cropix
 

Iz kategorije: Vijesti