Datum objave: 02. Srpanj 2011

Odrasli s posebnim potrebama brali lavandu na prvoj plantaži u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Berbom lavande na jedinom nasadu lavande na području Grada Šibenika  poduzeće Agroprižba, putnička agencija Magtours i ustanova Obitelj Roman, otvorili su prvi šibenski Festival lavande. Agroprižba je nasade lavande, koji su ove godine donijeli prvi urod,  podigla prije tri godine uz svoje vinograde na Prižbi s ciljem da lavanda postane okosnicom novog turističkog proizvoda kojeg je osmislila Ana Ćosić, direktorica putničke agencije Magtours.
Privilegiju da oberu prvi urod šibenske lavande pripala je štićenicima ustanove Obitelj Roman kojima su pomagali djelatnici uključeni u program javnih radova. Lavanda s Prižbe bit će prerađena u destileriji koja je ove godine otvorena u Kninu gdje postoji još jedan novi nasad lavande, a dio uroda iskoristit će ustanova Obitelj Roman u okviru radnih i kreativnih djelatnosti svojih štićenika.
Kako smo doznali od vlasnika poduzeća Agroprižba Filipa, Tomislava i Eme Baraka, glavni motiv za podizanje nasada lavande je veliko zanimanje za lavandu i proizvode od lavande na turističkom tržištu, a uzor im je bila Istra gdje su uspješno podignute brojne plantaže lavande i osmišljen čitav niz novih proizvoda o lavande, lavandina cvijeta i ulja.
Na šibenskom području lavanda do sada nije sađena kao gospodarski isplativa biljka već uglavnom kao ukrasna trajnica no vremena se mijenjaju pa bi, sudeći po zanimanju poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moglo doći do intenzivnog razvoja proizvodnje lavande u cijeloj Šibensko – kninskoj županiji, a posebno na području Grada Knina.
Putnička agencija Magtours cijelom tom projektu daje dodatnu vrijednost. Magtours će u suradnji s Agroprižbom već iduće turističke sezone ponuditi turistima mogućnost sudjelovanja u berbi lavande te sudjelovanje u edukativnim radionicama o načinima prerade i mogućnostima uporabe predmeta i proizvoda na bazi lavande i lavandinog ulja koje ima snažna aromaterapijska pa i ljekovita svojstva.
Posebno treba ukazati na plemenitu i korisnu suradnju koju su na projektu podizanja nasada lavande i pretvaranja lavande u novi turistički proizvod Agroprižba i Magtours uspostavili s ustanovom Roman Obitelj. Štićenici te ustanove ubrali su prvi urod lavande na Prižbi radeći vrijedno i odgovorno. Dio uroda kojeg im je darovala Agroprižba oni će ugraditi u svoje proizvode, suvenire i ukrasne predmeta koji su već postali popularni kao prigodni blagdanski pokloni. Na kraju berbe za sve sudionike prvog šibenskog Festivala lavande organiziran je zajednički objed, a očekuje se novi susret na kojemu će biti predstavljeno prvo šibensko ulje od lavande s Prižbe destilirano u Kninu.

Iz kategorije: Vijesti