Datum objave: 01. Srpanj 2011

Gradska vlast spremna zaustaviti građevinske radove u srcu sezone

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Ako Gradsko vijeće Grada Šibenika  prihvati odluku gradske uprave o ograničenju i zabrani građevinskih radova tijekom turističke sezone, ubuduće će u razdoblju od 16. lipnja do 31. kolovoza komunalni redari imati ovlasti kažnjavati sve koji su baš to razdoblje odabrali gradnju ili uređenje. Odredba se odnosi na područje gradskih četvrti Jadrija, Mandalina, Stari grad i Zablaće te cijela područja naselja Brodarica, Grebaštica, Jadrtovac, Kaprije, Krapanj, Raslina, Šparadići, Zaton, Zlarin, Žaborić i Žirje. Kako je pojasnio dogradonačelnik Petar Baranović na gradonačelnikovom kolegiju, motiv za donošenje ove odluke je činjenica da je u posljednjih nekoliko tjedana zaprimljen velik broj poziva naših sugrađana koji se bave turizmom, a u njihovoj neposrednoj blizini se izvode građevinski radovi. „Kako naši komunalni redari dosada nisu imali veće ovlasti u ovakvim slučajevima, te ćemo predložiti Gradskom vijeću izmjenu odluke a time dosadašnje prakse.“, kazao je dogradonačelnik Baranović i istaknuo da se ograničenje i zabrana odnose na naselja kojima je turistička djelatnost od primarnog značaja.
Pod građevinskim radovima smatraju se svi zemljani iskopi, uklanjanje dijela ili cijelih građevina, zidanje, betoniranje, vanjsko žbukanje i izrada krovne konstrukcije, te unutarnji građevinski radovi kao što su izrada pregrada i podloga, žbukanje i slične aktivnosti koje se izvode uz pomoć građevinskih strojeva. U ovo ne spadaju iznimno hitni radovi poput popravaka iznenadnih kvarova zbog oštećenja i mogućih negativnih posljedica.
Nadzor će provoditi komunalni redari koji su ovlašteni izdati prekršajni nalog i podnijeti ga Prekršajnom sudu ukoliko dođe do kršenja ove odredbe. Predviđene novčane kažnje u slučaju prekršaja iznose od 300 do čak 10 tisuća kuna.

To možda u ovom trenutku neće utješiti nezadovoljne i iznervirane vlasnike kuća na Brodarici u čijem susjedstvu jedan od najbogatijih Hrvata i jedan o najaktivnijih hrvatskih iseljenika gradi ogromno zdanje uz obalu. Mehanizacija je već danima u punom pogonu, a vlansici okolnih apartmana i njihovi gosti na rubu su živčanog sloma: " Gosti nam zbog buke odlaze. Prijavili smo taj slučaj ali nitko ništa ne može učiniti jer navodno još nema odluke o zabrani radova. Izvođači radova kažu da imaju sve potrebne dozvole i da nemaju namjeru stati, a sam  investitor, Steve Bubalo je nekima kazao kako  će nastaviti graditi zgradu i ako se zabrane radovi u turističkoj sezoni i da mu nije problem plaćati kazne", kazao nam  jedna od ogorčenih susjeda. 

Iz kategorije: Vijesti