Datum objave: 30. Lipanj 2011

U predsezoni 5 posto više noćenja, gosti troše 48 eura dnevno

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U prvih pet mjeseci ove godine Šibensko-kninsku županiju posjetilo je 90 000 gostiju koji su ostvarili 305 tisuća noćenja. To je za 3 posto bolja posjećenosti i 5 posto veći broj noćenja u usporedbi s istim razdobljem lani. Turistička sezona je krenula je vrlo uspješno pa je u u prvih pet mjeseci ostvareno 6,5 posto godišnjeg turističkog prometa“, kažeŠime Vlašić direktor Ureda županijske turističke zajednice, napomenuvši da se radi o malom uzorku pa konkretniji podaci stižu nakon zbrajanja lipanjskih rezultata.

Dosadašnju sezonu obilježili su Nijemci i Francuzi koji su i inače najbrojniji gosti u predsezoni. Česi Poljaci i Mađari stižu u punom jeku sezone. Vlašić nas uvjerava da je sve spremno, turistička mjesta i hotelska naselja su umivena i dotjerana očekuju novu rekordnu sezonu. „Prošla je bila iznad svih očekivanja, ali usuđujem se reći da će ova biti za 1 do 2 posto bolja. Na tom smo pravcu s trenutnim rezultatima koji su četiri posto bolji u odnosu na isto doba lani. “
80 posto turističkog prometa u prvih 5 mjeseci ostvarili su Šibenik, Vodice i Primošten, dok manja turistička mjesta startaju kasnije, za njih se sezona tek uhodava.

Cijene ne prate kvalitetu

Vlašić je iznio podatke najnovijeg Thomas istraživanja o turizmu prema kojem gosti koji posjete Šibensko-kninsku županiju troše prosječno 48 eura po danu. Prosjek na razini cijele Hrvatske je 31 euro dnevno, dok primjerice turisti u Dubrovniku troše, za Šibenik nedostižnih 90 eura dnevno. Istraživanje je pokazalo i da se turistima najviše sviđa pogodnost obiteljskog odmora, čisto more i prekrasna priroda, a zamjeraju nam nedostatak sportskih sadržaja, nedovoljna opremljenost plaža, neorganiziran lokalni prijevoz i cijene koje često nisu proporcionalne kvaliteti.
Ipak, ističe Vlašić, gosti nam očito zbog pozitivnih kvaliteta progledaju kroz prste što pokazuje i podatak da su 85 posto gostiju koji borave na ovom području- gosti povratnici. „Radi se o gostima koji su se vratili od tri do osam puta na isto mjesto. Da im nije valjalo, vjerojatno ne bi opet došli.“
Još jednom je potvrđeno da je Šibensko-kninska županija uglavnom auto-destinacija, 96 posto gostiju stiže kopnenim putem, dok ih samo 3,6 posto dolazi avionom.
„Sve u svemu zadovoljni smo rezultatima i optimistično možemo najaviti za jedan do dva posto bolje rezultate od lanjske sezone“, zaključio je Šime Vlašić.

Iz kategorije: Vijesti