Datum objave: 30. Lipanj 2011

Izložba dječjih radova posvećena tradiciji obitelji Matavulj

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik podržat će projekt zaštite šibenske kulturne baštine koje je za sobom ostavila nekad ugledna i moćna šibenska obitelj Matavulj kao i sve druge projekte kojima se nastoji njegovati i sačuvati bogato šibensko naslijeđe, obećao je gradonačelnik Ante Županović prilikom današnjeg otvaranja izložbe u takozvanoj kući Matavulj.  Organizirali su je  Muzej Grada Šibenika, Gradski vrtići Šibenik i udruge Težački dom, na incijatiovu dr.sc. Jadrana Kale koji se već odavno trudi valorizirati i zaštiti ostavštinu te obitelji koja je, uz ostalo, kreirala, izrađivala čuvenu šibensku kapu. U sklopu izložbe mogu se vidjeti izvorni završni radovi Ženske strukovne škole iz 1950-tih godina ali i  dječje radionice vrtića Građa. Tom  događanju nazočila je i obitelj Marka Matavulja koja živi u Americi i koja je, kako je u svom prigodnom govoru naglasio Marko Matavulj, davno otišla iz Šibenika u teškim okolnostima. „Presretan sam što sa svojom obitelji svjedočim danas ovom lijepom događanju i ponosim se svojim šibenskim korijenima. Zahvalu upućujem ovoj prekrasnoj vrtićkoj djeci i njihovim tetama na trudu i ljubavi koju su uložili kako bi oživjeli ovaj dio šibenske povijesti i baštine. Posebnu zahvalu upućujem dr.sc. Jadranu Kali na njegovim danima i satima  provedenim na osmišljavanju i oživljavanju ovog projekta kojeg doživljavam kao ponovno rođenje moje obitelji.“, kazao je Marko Matavulj te zahvalio i gradonačelniku na potpori u realizaciji ovog projekta.

Obitelj Matavulj je krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Šibeniku imala manufakuturu za izradu odjeće s narodnim vezom, a kreirali su i proizvodili  nadaleko poznatu šibensku kapu. Uz to su imali i destileriju u kojoj proizvodili alkoholna pića i u to vrijeme su bili vrlo imućni i ugledni. Njihovi su nasljednjici nakon 2. svjetkog rata otišli u inozemstvo, a u Šibeniku su ostali bez sve imovine osim obiteljske kuće.

Djeca i odgajateljice vrtića "Građa"  osmislili su cijeli program pod nazivom "Dućan Matavulj" u kojem su djeca slikala tkanice, tkala na tkalačkom stroju, ručno izrađivala šibensku kapu te oslikala  prostoriju u kojoj je otvorena izložba.

Iz kategorije: Vijesti