Datum objave: 29. Lipanj 2011

Tolerira li građevinska inspekcija gradnju na pomorskom dobru?

Diana Ferić
Diana Ferić

Najgore što vam se može dogoditi, ako primijetite bespravno gradnju na pomorskom dobru ili javnoj površini, je da kao savjesni građanin to prijavite nadležnim službama, u prvom redu građevinskoj inspekciji. Na taj me zaključak navodi iskustvo s očitom uzurpacijom pomorskog dobra ili u najboljem slučaju javne površine koja se dogodila i još uvijek se događa na Brodarici, u susjedstvu moje obiteljske kuće, a nadležne službe još ne reagiraju i šute. Da stvar bude gora, prijavljujući taj slučaj naišli smo na, blago i pristojno rečeno, na neažurnost u građevinskoj inspekciji.
Riječ je o tomu da je jedan investitor na Brodarici, koji inače živi u inozemstvu, srušio staru, znatno manju kuću i izgradio novo, golemo zdanje, koje se uopće ne uklapa u okoliš, a zauzima gotovo cijelu njegovu parcelu tako da ulazne stepenice izlaze točno na njezinu granicu. Dvorište je, pak, odlučio imati na pomorskom dobru i počeo ga ograđivati zidom. Na tom dijelu obale, istina je, još nisu utvrđene granice pomorskog dobra, ali budući da je poznato da je dio na koji se taj investitor proširio prije nasipavanja bio more, onda zdrava logika govori da to ni u kom slučaju ne može biti privatni teren. Nakon naše prijave inspektori Lučka kapetanije i Građevinske inspekcije izašli su u na teren no radovi su i dalje nastavljeni. U Lučkoj kapetaniji smo dobili usmenu informaciju da su izvijestili Građevinsku inspekciju da je riječ o gradnji na pomorskom dobru ali su se u Građevinskoj inspekciji odlučili na zavjet šutnje. Na moj novinarski upit je li ta gradnja, koja je započela još prije mjesec, dana legalna i ima li investitor za to građevinsku dozvolu iz Ureda glasnogovornice odgovorili su šturo da se još prikupljaju relevantne činjenice te su me uputili da odgovor potražimo u odjelu koji je izdao građevinsku dozvolu ! Zaista je nevjerojatno da im treba više od mjesec dana da bi se utvrdilo radi li netko po građevinskoj dozvoli ili ne. Pitanje je i zašto, dok ne utvrde „relevantne činjenice“, nisu zaustavili radove nego su dopustili da investitor nastavi započeti posao. Za to što su radovi za sada zaustavljeni zaslugu ima jedino susjed koji na spornom terenu ima parkirani automobil i ne želi ga maknuti dok ne dobije dokaz da to nije pomorskog dobro i da spomenuti investitor ima pravo zagraditi tu površinu. Da taj dokaz postoji, zaključujemo zdravorazumski, odavno bi taj automobil maknuli i završili započetu gradnju. Zbog svog suprotstavljanja susjed doživljava svakodnevno neugodnosti - od prijetnji da će mu vozilo podići " pauk" do prijetnje policijom.

Ne bi bilo prvi put da se uzurpatore pomorskog dobra ostavi na miru, pa im se, kada izgrade što su naumili, izda rješenje o rušenju koje nitko nikada ne provede. Na samoj Brodarici je jedan eklatantan primjer za to star više od 10 godina. Zbog toga i preporuka s početka ovog teksta ima smisla – ako želite imati vlastiti mir i sačuvati živce najbolje vam je zatvoriti oči pred uzurpacijama prostora jer do sada se tisuću puta pokazalo da bespravni graditelji na kraju bivaju nagrađeni. Na tom tragu je i i najnoviji Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Iz kategorije: Vijesti