Datum objave: 21. Lipanj 2011

Obilježen Dan antifašističke borbe

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U povodu Dana antifašističke borbe koji se obilježava sutra, 22. lipnja gradonačelnik Ante Županović primio je danas u svom uredu predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko kninske županije: tajnika Slavka Matića, te članove Marija Radića, Zoru Čeko i Duju Benata. Slavko Matić, inače autor i dvaju knjiga o antifašističkom pokretu u Dalmaciji, iznio je gradonačelniku kraću kronologiju povijesnih događanja od osnivanja prvog Sisačkog partizanskog odreda osnovanog 22. lipnja 1941. god., čime se obilježava 70. obljetnica ustanka naroda Hrvatske i antifašističke borbe, do oslobođenja Dalmacije od fašizma 1944. godine.
Naglasio je i veliki doprinos grada Šibenika koji je dao 3500 boraca od kojih je poginulo više od 700, a na Spomen groblju na Kvanju nalazi se 78 imena narodnih heroja čiji su posmrtni ostaci tu sahranjeni.
Potom su izaslanstva Zajednice udruge antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji i političkih stranaka, položili vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj u spomen poginulim braniteljima Domovinskog rata i kod Spomen-kosturnice u spomen na sve žrtve fašističkog terora. U ime Grada Šibenika vijence su položili gradonačelnik dr. Ante Županović te zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović.
(Grad Šibenik)
 

Iz kategorije: Vijesti