Datum objave: 21. Lipanj 2011

Vodičani najbrže izgradili suhozid

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice među osam ekipa natjecali su se na prvom Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida održanom u Kolanu na otoku Pagu. Vodički vatrogasci dobrovoljci uspjeli su u deset minuta sagraditi zid dug pet metara, što je pošlo za rukom još jedino ekipi domaćina iz Kolana. Sudački odbor u proglašenju se vodio sljedećim kriterijima: brzina gradnje, postignuta dužina gradnje u centimetrima i opća kvaliteta gradnje zida. Kako je ovo ipak prvo i pokusno prvenstvo Hrvatske u suhozidnoj gradnji sudački odbor je odlučio, na opće veselje sviju, da svih osam ekipa podijeli prvo mjesto. Sve ekipe su dobile kameni pehar, te neizbježni paški sir.
S obzirom da se radi o prvom prvenstvu u gradnji suhozida, nositelj organizacije, udruga "Suhozid" ove je godine odlučila pozvati osam četveročlanih reprezentacija s prostora na kojima se tradicionalno održala vještina gradnje suhozidnom tehnikom, među njima i Vodičane.
Organizatori 1. prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida su "Suhozid" - udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine otoka Paga i RH, udruga uzgajivača paške ovce Kolan, DVD Kolan, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza. Na Prvo hrvatsko prvenstvo suhozidne gradnje pozvane su ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava Vodice, Drvenik, Tisno, Povljana, Lun, Otok Krk, Udruge Dragodid i domaćina Kolana.
(Grad Vodice)
 

Iz kategorije: Vijesti