Datum objave: 17. Lipanj 2011

Promovirana knjiga na engleskom jeziku o danilskom ritonu

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga 'Danilski riton' Omera Raka koju je na engleskom jeziku objavio ugledni i za arheologiju specijalizirani nakladnik 'Oxbow Books' promovirana je večeras u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Osim autora, rođenog Šibenčanina koji živi i radi u Zagrebu  o knjizi je govorio prof. dr. sc. Aleksandar Durman.  Riječ je o temeljitoj  studija ritona, tajnovitog prethistorijskog arheološkog predmeta čija namjena još nije otkrivena, a pripada danilskoj kulturi koja je nastala u mlađem kamenom dobu. Pronašao ga je, šezdesetih godina prošlog stoljeća,  na svojoj zemlji dok ju je orao mještanin Nikola Bedrica i to je bila svjetska senzacija.  Riton je simbol danilske kulture, a riječ je o posudi izrađenoj od pečene gline s ovalnom drškom i četiri noge koju većina arheologa smatra kultnom. Strukturom i simbolikom, sadrži i univerzalne odrednice koje odražavaju zajedničke duhovne preokupacije koje su prepoznatljive u svim neolitičkim skupinama jugoistočne Europe od Egejskog mora do Alpa.

Rakova knjiga, objavljena u Hrvatskoj prije tri godine, dobila je velike pohvale kako stručnjaka tako i zaljubljenika u arheologiju. Nakon dvije i pol godine rada knjiga je prevedena, a englesko izdanje prilično se razlikuje od hrvatskog jer je pročišćeno i dopunjeno novim materijalom, obiljem novih fotografija od kojih su neke prvi put objavljene u stručnoj literaturi.  To je i velika zasluga arheologa Muzeja Grada Šibenika Emila Podruga, kako je na promociji kazao autor. Britanski je nakladnik iskazao interes da objavi Rakovu knjigu o prvoj kulturnoj integraciji velikog dijela europskog kopna od Grče do Alpa temeljem kultne posude, ritona. Do sada je prikaz te knjige na Amazonu uguglalo oko 2 500 posjetitelja širom svijeta što svjedoči o tomu, kako  je kazao prof. dr. sc Aleksandar Durman da se arheološko nalazište na Danilu može jako dobro iskoristiti u turističkom smislu.  

Omer Rak, dramski pisac i esejist po struci politolog, knjigu o danilskom ritonu odlučio je pisati zbog emocionalnih veza s danilskim krajem, ali i zbog spoznajnih razloga, jer je misterij ritona povezan s ljudima koji su živjeli prije 7000 godina, a koji su imali neke probleme koji muče i današnje ljude. Riton je počeo proučavati krajem 80-ih godina, odlazio na teren, prikupljao materijal, a samu knjigu pisao je četiri godine. 

Iz kategorije: Vijesti