Datum objave: 16. Lipanj 2011

Dvije godine mandata aktualne vlasti u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Sanacija TEF-a s čijeg prostora je odvezeno 200 tisuća tona materijala, izgradnja vodoopskrbnog sustava, posebno kolektora Crnica-Pekovac što će riješiti nekontrolirani ispust otpadnih voda i omogućiti da Šibenik nakon 50 godina ponovno dobije gradsku plažu, otvaranje pomorsko-inovacijskog centra iNAvis, izgradnja ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovil, neki su od najvažnijih kapitalnih projekata aktualne gradske vlasti nakon dvije godine mandata. Gradonačelnik Ante Županović i njegovi zamjenici nabrajali su projekte u koji su dovršeni, u pripremi ili u tijeku, istaknuvši kako su radili u vrlo teškim naslijeđenim novorecesijskim uvjetima i unatoč tome prošlu godinu završili u plusu. „Proračunska sredstva, iako smanjena dobro smo isplanirali, ostvarili planirani proračun na razini od 98 posto te prošlu godinu završili pozitivno uz smanjenje naslijeđenog duga za 20 milijuna kuna. Nismo dirali stečena prava i najugroženije sugrađane, socijalu, naknade za novorođene, stipendije... Za potrebe u kulturi i sportu izdvojena su ista sredstva kao i prethodnih godina, za razliku od nekih susjednih gradova koji grcaju u dugovima“, nabrajao je gradonačelnik koji se nalazi na polovici svog mandata.

Grad ne da Bikarac
Još jednom se osvrnuo na izvještaj Instituta za javne financije prema kojem je šibenski proračun najnetransparentniji i nalazi se na samo začelju ljestvice od 33 hrvatska grada . „Utvrdili smo da nalazi, bazirani na provedenoj anketi Instituta, u mnogim točkama ne odgovaraju istini. To smo argumentirano demantirali i očekujemo ispriku od ravnateljice instituta“, kazao je Županović.
Realizacija Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac provodi se i dalje, Grad Šibenik je u taj projekt uložio 7 milijuna kuna, a u gradskoj upravi i dalje ostaju pri stavu da Grad neće dopustiti davanje RCGO Bikarca na upravljanje Županiji unatoč pritiscima iz Ministarstva zaštite okoliša i Šibensko-kninske županije.
Gradonačelnik je spomenuo i skori dovršetak izgradnje OŠ Meterize, projekt u koji je dosad uloženo 15 i pol milijuna kuna, izgradnju vodoopskrbnog sustava u Boraji i Konjevratima, izgradnju novih šest proizvodnih hala na prostoru Gospodarske zone Podi i prilaznu cestu Dubrava- Podi za čiju je izgradnju Grad Šibenik ishodio dozvole i riješio imovinsko-pravne odnose. Tu je i spomenik Draženu Petroviću, projekt koji je, istina, odgođen do jeseni, gradonačelnik tvrdi, na zahtjev Biserke Petrović, dogovoren tekst aneksa ugovora s NCP-om o realizaciji projekta Hotel Šibenik koji će biti proslijeđen na usvajanje gradskom vijeću. Uređenje Poljane i izgradnju podzemne garaže dogradonačelnik Franko Vidović istaknuo je kao jedan od najvažnijih projekata ove vlasti. „Najkasnije do 4. srpnja raspisat ćemo natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja trga Poljane uz podzemnu garažu koji će trajati do studenog“, najavio je Vidović podsjetivši da je gradska uprava unatoč predinvesticijskoj studiji koja je pokazala da je jedna etaža ispod trga Poljana najisplativija ipak objavila javni poziv građanima kako bi se provjerio interes za gradnju druge etaže. Rezultati javnog poziva pokazali su da je odaziv građana ipak preslab da bi se financijski ulazilo u gradnju više etaža garaže ispod trga Poljana.

Iz kategorije: Vijesti