Sidebar Menu

Datum objave: 15. Lipanj 2011

Gradonačelnik Županović: Proračun nije netransparentan

Diana Ferić
Diana Ferić

Oštrim pismom upućenim direktorici Instituta za javne financije dr. sc. Katarini Ott  gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović reagirao je jutros  na jučer objavljeno Izvješće tog instituta po kojem Grad Šibenik ima najnetransparetnijih proračuna  od 33 grada  u Hrvatskoj koja su istražili. "Uvidom u internetske stranice ostalih hrvatskih gradova iz Vašeg istraživanja, da se zaključiti kako je upravo ova šibenska u tom pogledu najčitljivija i najrazumljivija što se proračuna tiče. Praksa Grada Šibenika unazad nekoliko godina je upravo ta da se, pored objave izvornog teksta Proračuna u cijelosti, na  www.sibenik.hr objavljuje i posebno obrađen tekst kako bi bio razumljiviji i čitljiviji građanima. Pored toga, postupak javne nabave je u potpunosti transparentan i također se može pratiti na internetskoj stranici Grada", ističe u tom pismu gradonačelnik Županović. Navodi i kako je nemalo ostao iznenađen  rezultatima tog  istraživanja te da ga je još više iznenadila činjenica što je jedna takva vijest odaslana svim medijima, a bez da ste eventualno prethodno o tome izvijestili Gradsku upravu Grada Šibenika , a time i posredno građane Grada Šibenika. U pismu gradonačelnik podsjeća da se i sam Institut ogradio od vjerodostojnosti iznesenih podataka ističući da "rezultate treba uzeti s oprezom jer ovo je bio prvi pokušaj Instituta za javne financije u mjerenju transparentnosti gradskih proračuna. Niti jedan indeks nije savršen, pa niti ovaj, jer nije uvijek lako dovoljno precizno prikazati sve nijanse transparentnosti. No, odlučili smo objaviti poredak gradova u nadi da će rezultati potaknuti ne samo ova 33 grada, nego sve lokalne jedinice da budu što transparentnije, otvorenije i odgovornije prema svojim građanima.“. 

Prošle godine je bilo ostvareno gotovo 98 posto planiranog proračuna Grada Šibenika, a vraćen je  dug predhodne vlasti  od 20 milijuna kuna. Pored toga, upravo je Šibenik jedan od prvih gradova koji je u Hrvatskoj uveo riznicu i prema prvim procjenama a, zahvaljujući tom projektu, ušteđeno je oko 2,5 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam