Datum objave: 15. Lipanj 2011

IJF: Šibenik ima najnetransparentniji proračun u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik, prema ocjeni Instituta za javne financije, ima najnetransparentniji  proračun u Hrvatskoj od 33 grada koja su istražili unatoč tomu što je proračun u cijelosti dostupan na internetskom stranicama Grada Šibenika. Problem je izgleda u načinu na koji se građanima pružaju informacije o proračunu  i njihovoj razumljivosti  jer u obrazloženju rezultata svog ispitivanja Institut kaže: "Cilj je bio istražiti dostupnost i kvalitetu informacija u gradskim proračunima te otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti. Transparentnost je mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, ispravne, pravovremene i razumljive proračunske informacije".

Institut za javne financije  istražio je transparentnost proračuna 33 hrvatska grada u 2010. godini uz potporu Center on Budget and Policy Priorities i International Budget Partnership iz Washingtona. Ističu kako je  transparentnost lokalnih proračuna od posebnogznačajna, jer zbog demokratizacije i fiskalne decentralizacije, lokalne jedinice nude sve više javnih dobara i usluga. Kako bi ta ponuda bila što učinkovitija, građani bi morali razumjeti lokalne proračune i aktivno sudjelovati u lokalnim proračunskim procesima. No, usprkos njihovu značaju, proračunski podaci su često nedostupni, kad sui dostupni, često su teško razumljivi, pa mnogi građani ne razumiju proračune i nisu za njihzainteresirani.

Provodeći projekt  izradili su Upitnik temeljem kojeg su izračunali Indeks otvorenosti gradskih proračuna kao opću mjeru transparentnosti gradskih proračuna te podindekse kvalitete informacija u gradskim proračunima i otvorenosti gradskih proračunskih procesa javnosti. U 33 grada proveli su ankete među službenicima za informiranje, gradskim upravama, gradskim vijećima i gradskim organizacijama civilnog društva, te anketu među službenicima Sektora za financiranje lokalnih jedinica u Ministarstvu financija.

Indeks otvorenosti gradskih proračuna pokazuje da je ukupna transparentnost gradskih proračuna u prosjeku iznosila 66 posto  pri čemu je najlošiji grad Šibenik ostvario 45, a najbolji Slavonski Brod 82 posto. 

Iz kategorije: Vijesti