Datum objave: 09. Lipanj 2011

Osnovano Društvo prijatelja šibenskih starina

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac osnovano je večeras u Šibenskom kazalištu koje su do posljednjeg mjesta ispunili članovi društva i oni koji ga podupiru. Domaćini osnivačke Skupštine bili su Grad Šibenik i gradonačelnik Šibenika Ante Županović. Podršku inicijatorima društva koje će brinuti o očuvanju, zaštiti i valorizaciji šibenske materijalne i nematerijalne baštine dali su ugledni šibenski javni radnici Ivo Livaković, Vlatko Mrša i Paško Bubalo, a osobito vrijednu potporu dao mu je šibenski biskup msg Ante Ivas. On je kazao da od srca podržava ideju osnivanja Društva za očuvanje šibenske baštine te podsjetio da se govoreći o tvrđavama kao dragocjenoj šibenskoj povijesnoj baštini, ne bi smjelo zaboraviti da dužnu pažnju treba posvetiti šibenskoj tvrđavi duha i duše – katedrali sv. Jakova te neprocjenjivom blagu koje se čuva u šibenskim crkvama i knjižnicama. Kako je naglašeno na osnivačkoj Skupštini kojoj su predsjedavali Hrvoje Zekanović, Dalibor Perak i Damir Martinović Društvo će pokušati u Šibeniku primijeniti model koji uspješno funkcionira u Dubrovniku gdje postoji Društvo koje upravlja dubrovačkim fortifikacijama. I svaku zarađenu kunu ulaže u očuvanje spomeničke i ostale kulturne baštine.
-Potaknuti dubrovačkim primjerom odlučili smo osnovati Društva prijatelja šibenske starine, koje će dati novi sjaj starom Šibeniku. – kazao je Hrvoje Zekanović jedan od inicijatora osnivanja ove nevladine udruge. – Glavni cilj postojanja i rada Društva je upravljanje kulturno-povijesnim spomenicima koji će mu biti povjereni na korištenje, zatim upoznavanje građana s kulturno-povijesnim spomenicima šibenskog područja, te sticanje njihove kulturne vrijednosti i značenja za Grad, održavanje, zaštita, popravci, konzervacija, restauracija i restitucija spomenika i drugih povijesnih vrijednosti, pronalaženje, prikupljanje, pohrana i otkup predmeta od povijesnog i etnografskog značenja te kulturno-povijesne baštine. 
Društvom Juraj Dalmatinac će upravljati Veliko vijeće u koje je sinoć izabrano 39 Šibenčana za koje se smatra da svojim znanjem, stručnošću i voljom da rade za dobrobit Šibenika mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva zbog kojih je društvo osnovano.

Članovi Velikog vijeća su Darko Karađole, Damir Martinović, Jerko Vučak, Dalibor Perak, Tomislav Pavić, Ivica Poljičak, Vlado Kužina, Bojan Gardijan, Hrvoje Zekanović, Miro Škugor, don Krešimir Mateša, Goran Šimac, Krešimir Šakić, Dario Mikulandra, Zdravko Bogdan, Nikola Grubić, Dane Sekso, Samir Mila, Milan Zaninović, Dragan Vlahov, Alen Mikelin, Nikolina Dražić Celić, Hrvoje Šarić, Jordanka Grubač, Joso Gracin, Ivo Martinović, Emil Podrug, Zoran Cvitan, Ivana Lozić, Janja Parać, Zdenka Bilušić, Jadran Kale, Stanko Ferić, Ingrid Floigl, Marko Petković, Marijana Marić, Nikica Vučenović, Kristijan Domgijoni i Darko Skelin. U Nadzorni odbor izabrani su Sandra Šupe, Petar Alfirević, don Marinko Mlakić, Gordana Beg Paklar i Ivica Erceg

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3