Datum objave: 09. Lipanj 2011

Hoće li Torjanac ipak ostati 6 mjeseci?

Diana Ferić
Diana Ferić

Marko Torjanac, nedavno izabrani ravnatelj HNK Šibenik, pristao je ipak preispitati svoju odluku o odbijanju te funkcije te se nakon razgovora s čelnim ljudima Šibenika i Uprave HNK Šibenik udostojio razmisliti da ju ipak preuzme od 1. rujna ove godine, prema onomu što stoji u priopćenju koje je danas poslijepodne odaslao novinarima. Šok koji je izazvalo njegovo ničim izazvano odbijanje funkcije ravnatelja, nakon što je cijeli postupak dovršen i nakon što je bio upoznat sa svim detaljima, čak je manji od onoga da ga je netko, nakon tog mizernog čina ipak molio da odustane od svoje nakane.

U svom priopćenju za novinare Torjanac nemušto kaže:"Želim, dakle, kazati kako jesam ponudio dobiveni mandat na raspolaganje, smatrajući da je potrebno prethodno obaviti pojedine zakonom obvezatne radnje vezane posebice za način dosadašnjeg i budućeg funkcioniranja sustava financiranja HNK Šibenik putem riznice,što u određenoj mjeri ograničava ostvarivanje programa na osnovu kojega mi je povjeren mandat.No, nakon dodatnih razgovora sa kolegama i kolegicama iz HNK Šibenik,od kojih sam dobio izuzetnu profesionalnu potporu, te dodatnih konzultacija sa predstavnicima Gradske uprave Šibenika i gradonačelnikom dr. Antom Županovićem, postigli smo dogovor prema kojem preuzimam mandat ravnatelja s 1. rujnom ove godine. O pojedinim dijelovima uvjeta u kojima još postoje određene razlike,obvezali smo se da ćemo zajedničkim snagama, uz jednaku želju za profesionalnim napretkom i programskim boljitkom HNK Šibenik, nastaviti s usuglašavanjem i nakon početka mog mandata na mjestu ravnatelja HNK Šibenik." Ovakav odgovor bio bi toliko. koliko uvjerljiv da se Torjanac danas prvi put susreo s činjenicom da se HNK Šibenik financira po principu riznice odnosno sustava koji podrazumijeva da svi računi idu preko proračuna Grada Šibenika. To je Torjanac znao i kada se prvi put, a kamoli drugi put natjecao za mjesto ravnatelja. Dobio je sve relevantne informacije o tomu kako se financira šibensko kazalište tako da je, ako je tek sada shvatio o čemu je riječ, ispao krajnje neupućenim, neozbiljnim i neodgovornim kao i oni koji su takvom neozbiljnom čovjeku, ma kakve ga reference krasile, dali još jednu priliku. Ako misle da time sprječavaju da se Šibenik pojavi kao grad slučaj grdno su se prevarili jer je ovog puta riječ o tomu da se u jednom iskrenom gradu koji je bio spreman prihvatiti stručnjaka izvana pojavio zapravo "čovjek slučaj".

Torjanac je, inače, nakon što ga je Gradsko vijeće Grada Šibenika izabralo za ravnatelja HNK Šibenik, danas bez ikakvih najava priopćio gradonačelniku Grada Šibenika Anti Županoviću da odbija prihvatiti tu funkciju što je izazvalo konsternaciju.

Iz kategorije: Vijesti