Datum objave: 09. Lipanj 2011

Do 10 tisuća kuna kazne za nesavjesne vlasnike pasa

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Počelo je kažnjavanje nesavjesnih vlasnika pasa koji svoje ljubimce ne vode na uzici i ne nose potreban pribor (lopaticu, metlicu i pvc vrećicu) za čišćenje javnih površina koje pas zagadi. Akciju kažnjavanja pokrenuo je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Grada Šibenika. Nadzor se počeo provoditi s tri godine zakašnjenja, sukladno odredbi o držanju životinja iz Odluke o komunalnom redu koju je Gradsko vijeće donijelo još 2008. godine.

Vlasnici čiste za svojim psima

Danas su na teren izašli komunalni redar Bore Rončević i kontakt policajac Jure Teskera i legitimirali 10 vlasnika pasa koji su se ponašali sukladno Odluci o komunalnom redu, što znači da su sa sobom imali sav odgovarajući pribor s kojim su uklonili nus proizvod svojih ljubimaca. Odgovorni su vlasnici s oduševljenjem pozdravili ovu akciju. 
U sklopu iste akcije u Ulici Antuna Vrančića djelatnici tvrtke „As-eko“, koja s Gradom ima potpisan ugovor o hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica, zatekli su dva psa bez vlasnika i uzice. Detaljnijom obradom ustanovljeno je da su psi čipirani i cijepljeni, ali zbog trajno narušenog zdravstvenog stanja vlasnica se više ne može brinuti o njima. Psi su stoga zbrinuti u skloništu na Podima, te ukoliko ih bude nemoguće udomiti u roku od 60 dana, temeljem Ugovora sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu bit će eutanazirani.
U Ulici Stjepana Radića kod spomenika Palim braniteljima Domovinskog rata uhvaćen je pas, za kojeg je detaljnijom provjerom otkriveno da nije niti čipiran niti cijepljen. On je također otpremljen u sklonište za napuštene pse na Podima. 

Ugrizao policajca

Djelatnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo, u suradnji s tvrtkom „As-eko“, danas nažalost nisu uspjeli uhvatiti još jednog psa koji je zatečen da luta gradom bez vlasnika. Naime u nastojanju da to učine, pas je nasrnuo na policajca i ugrizao ga ruku, te pobjegao.
Akcija se nastavlja i sutra, kad na teren uz djelatnike tvrtke „As –eko“ izlazi komunalni redar Niko Zaninović i specijalizirana ekipa za hvatanje pasa iz Benkovca.

Kazne vlasnicima do 10 tisuća kuna

Valja istaknuti kako će se novčanom kaznom u iznosu od 200,00 kuna na licu mjesta kazniti svaki vlasnik psa, bilo da je riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi, koji psa izvode na javnu površinu bez uzice i brnjice ili ako ne očisti površinu kad je pas zagadi.
Što se tiče kazni, prema Odluci o komunalnom redu  novčana kazna u iznosu od 500,00 kn do 10.000,00 kn izreći će se i za prekršaj pravnoj osobi; ako vlasnik vodi psa po uređenim javnim površinama, a naročito u perivoje R.Visianija i L. Maruna, te zelene površine na Obali dr. F.Tuđmana,Obali palih omladinaca i ispred zgrade Suda, te ako vlasnik dovodi psa na kupanje na plaže.

Iz kategorije: Vijesti