Datum objave: 08. Lipanj 2011

Rasulo u općini Promina, Cota traži raspuštanje Općinskog vijeća

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Zbog donošenja nezakonitih odluka i nedonošenja odluka potrebnih za normalno funkcioniranje općine, Paul Cota, načelnik Općine Promina zatražit će od Ministarstva uprave i ministra Davorina Mlakara raspuštanje općinskog vijeća. Kako je Cota kazao na današnjoj konferenciji za novinare, Općinsko vijeće je protiv njega podnijelo 40 kaznenih prijava zbog kojih je 42 puta bio na sudu. Cota tvrdi da su sve optužbe bile lažne i neutemeljene, što se kasnije i pokazalo na sudskim postupcima. „Mene kao predsjednika općinskog vijeća optužuju da kršim njihove odluke, a oni ih uopće ne donose zbog čega općina propada“.
Cota tvrdi kako su vijećnici, posebno članovi HDZ-a načinili ogromnu štetu općini zbog donošenja nezakonitih odluka, te, još gore, nedonošenjem važnih odluka za općinu, iako su u nadležnosti Općinskog vijeća. „Zbog toga što Općinsko vijeće nije donijelo odluku o gospodarenju komunalnim i građevinskim otpadom na području općine učinjena je izravna šteta od 230 tisuća kuna, a financijska šteta zbog nedonošenja odluke o upravljanju grobljima mogla bi se popeti na 600 tisuća kuna“, upozorava načelnik Cota koji smatra da normalno funkcioniranje općine više nije moguće zbog čega će već danas podnijeti zahtjev za raspuštanjem Općinskog vijeća. Podsjeća da se Općinsko vijeće dosad sastalo 17 puta, što je koštalo oko 170 tisuća kuna, kaže, uludo potrošen novac s obzirom da je više od pola sjednica bilo sasvim nepotrebno jer nisu donesene nikakve odluke.
HSS-ov Cota u sukobu je sa prominskom organizacijom HDZ-a, inače HSS-ovim koalicijskim partnerom, koji mu očito ne mogu oprostiti što je došao na vlast pa rade po principu „kada općina nije naša neće biti ničija“, i „što gore to bolje“, stav koji je posebno izražen od početka javne rasprave o teritorijalnom preustroju Hrvatske koji će rezultirati ukidanjem određenog broja jedinica lokalne samouprave, a i općina Promina je jedna od mogućih na listi za odstrel.
Kako bi opovrgnuo optužbe o neučinkovitosti za vrijeme svog mandata, nabrojio je kapitalne projekte za koje je on, kao općinski načelnik zaslužan. Izdvojio je projekt dovršetka radova na vodovodu Oklaj-Zelići čime će gotovo cijela općina biti spojena na vodovodnu mrežu, uređen Dom kulture vrijedan pola milijuna kuna, dječji vrtić vrijedan 200 tisuća kuna, obnova crkve, dovršetak razminiravanja prostora općine, otvaranje Doma za starije i nemoćne u Oklaju...Zaključio je kako je za njegova mandata, u zadnje dvije godine u općini Promina otvoreno 40 novih radnih mjesta što je za općinu od jedva 1300 stanovnika značajan uspjeh.

Bicikl i dalje u pogonu

Inače, Cota je zbog duga koji je u općinskoj blagajni ostao od bivše HDZ-ove vlasti, u sklopu mjera štednje zadnjih nekoliko mjeseci službeni automobil zamijenio biciklom.
„Od 1. ožujka do 1. lipnja vožnjom bicikla sam uštedio 6 tisuća kilometara koje bih inače prešao autom. Do tada sam prosječno autom prelazio 3 i pol tisuće kilometara svaki mjesec“, kaže Cota koji na sastanke kreće po nekoliko sati ranije kako bi stigao na vrijeme, dok mu kolege koriste blagodati službenih vozila. U Šibenik je danas ipak stigao prijevozom na četiri kotača, kaže, predaleko je, a i kiša je padala cijelo jutro.

Foto: Večernji.hr

Iz kategorije: Vijesti