Datum objave: 01. Lipanj 2011

"Iz kornatske tragedije nismo ništa naučili"

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Pedesetak vatrogasnih vozila iz cijele Hrvatske, među kojimai šibenski vatrogasci s vozilima danas, prvog dana nove sezone protupožarne zaštite, prosvjeduju ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu. U isto vrijeme u Šibeniku je održana sjednica Predsjedništva Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske nakon koje je predsjednik predsjedništva Udruge, Goran Franković izvijestio o problemima u hrvatskom vatrogastvu.  Upozorio je na zastarjeli model organizacije operativnih snaga tijekom ljetne požarne sezone i neučinkovitu „birokratsku mašineriju“ službe za vatrogastvo „Državne uprave za zaštitu i spašavanje“, zbog kojih Javnim vatrogasnim postrojbama diljem zemlje prijeti smanjenje operativne pripravnosti u nadolazećoj sezoni. Začudo, nije problem u financijama jer su vatrogasne udruge na razne načine „natjerale“ Vladu da ove godine ne smanjuje financijska sredstva namijenjena vatrogastvu, i dalje se iz proračuna izdvaja 35 milijuna kuna, no problem je u nekvalitetnoj raspodijeli novca. „Sezonski vatrogasci, ima ih oko 1000, nisu dovoljno vrednovani, imaju plaću 3000 kuna neto dok se u isto vrijeme angažiraju snage iz unutrašnjosti zemlje, a na njih DUZS iz nekog razloga troši 15 tisuća kuna. Tu se vidi očit nesrazmjer i neekonomsko trošenje novca“, kaže Franković i dodaje da će vatrogasci unatoč svim problemima sezonu odraditi profesionalno i do kraja.

Puno novca loše raspoređeno

JVP Šibenik bi mogla imati manjak sredstava na kraju godine upravo zbog netransparentnog trošenja novca, kojeg, kako tvrde iz Udruge, ima.„ JVP Šibenik već je zakinuta za 700 tisuća kuna, a od početka godine do danas broj požara na otvorenom prostoru već je premašio brojku ukupnog broja požara lani, pa je financijska situacija do kraja godine vrlo neizvjesna“, priznaje i Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.Također, obuka dopunskih snaga za ljetnu sezonu provodi se šablonski, upozoravaju iz Udruge. Umjesto da vatrogasci vježbaju u realnim uvjetima i na mjestima gdje često nastaju požari, vode ih na aerodrome, školska igrališta gdje novaci ne mogu okusiti stvarnu opasnost na terenu. Prijedlog Udruge profesionalnih vatrogasaca je da se sezonski vatrogasci zapošljavaju u Državnoj upravi za spašavanje te da se u Divuljama organizira centar za njihovu obuku i opremanje odakle bi se raspoređivali u Državne interventne postrojbe po županijama.Ne postoji ni plansko opremanje postrojbi, u opremu je uloženo puno novca, ali ne postoji sistemski način evidencije nove opreme što otvara prostor za malverzaciju i pokrivanje osobnih interesa pojedinaca koji raspolažu tom opremom. „Novca ima, ali birokratska struktura se ponaša kao pijani Rockefeller“, uspoređuje Franković.

Rade i sa 63 godine

Jedna od tema konferencije za novinare bila je i neriješen radno pravni status vatrogasaca i četiri godine nakon tragedije na Kornatima. „Zakon je još na razini kobne 2007., vatrogasci još uvijek nisu dovoljno sigurni i lako se može dogoditi da pod istim uvjetima stradaju ili završe na sudu, a odgovorni će i dalje na sudskim procesima „prati ruke“, govori Franković.Podsjeća i na prijetnju o ukidanju beneficiranog radnog staža vatrogascima i nemogućnosti odlaska u prijevremenu mirovinu. „Poznato je da vatrogasci žive bar 10 godina manje od ostalih ljudi, prosječno dožive 65 godina, rijetko više. Nekad su išli u mirovinu sa 55, a danas rade sa 63 godine. Zamislite jednog 63-godišnjaka kako se penje na 15. kat i spašava vam obitelj iz vatre“, govori Franković.Udruga profesionalnih vatrogasaca o svojim problemima i zahtjevima, protestnim pismom izvijestit će i premijerku Kosor, a priklanjajući se prosvjednicima u Zagrebu, traže i smjenu ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Iz kategorije: Vijesti