Datum objave: 16. Svibanj 2011

Objavljen javni poziv za zakup parkirnog mjesta u budućoj garaži na Poljani

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Grad Šibenik objavio je danas javni poziv za prikupljanje pisama namjere građana Šibenika koji su voljni ući s Gradom u partnerski odnos kod gradnje podzemne garaže na Poljani i zakupiti u njoj garažu za svoj automobil. Raspisivanje javnog poziva rezultat je ispitivanja javnog mnijenja koje je pokazalo da većina građana želi gradnju najmanje dvije etaže podzemne garaže kod uređenja glavnog trga Poljane.

71 posto građana želi dvije etaže

Naime, prema istraživanju koje je Grad proveo u suradnji s tvrtkom Moć komunikacije na uzorku od 180 građana gotovo dvije trećine ispitanika (71, 6 posto) smatra kako bi podzemna garaža ispod Poljane morala imati najmanje dvije etaže, unatoč tome što je predinvesticijska studija, koju je izradila zagrebačka tvrtka Optega, utvrdila da je ispod Poljane isplativo graditi podzemnu garažu samo s jednom etažom koja bi imala 130 parkirnih mjesta. Građanima uređenje Poljane spada u prioritetne ili vrlo važne gradske projekte za što se izjasnilo njih čak oko 85 posto.

Gradski oci lobiraju za jednu etažu

"Moj stav je i dalje da će Grad, zajedno s poduzećem Gradski parking d.o.o., ući samo u onu investiciju koja će za to poduzeće, kao investitora, biti ekonomski opravdana. Prema svim izračunima to je podzemna garaža s jednom etažom. S druge strane, uvažavamo i stav građana koji žele više parkirnog prostora u središtu grada jer bi i podzemna garaža trebala u prvom redu zadovoljiti njihove interese. Zato im sada pružamo mogućnost da u partnerskom odnosu s Gradom Šibenikom osiguraju taj dodatni parkirni prostor što bi u perspektivi trebalo i povećati vrijednost njihovih nekretnina", ističe dr. Ante Županović, gradonačelnik Grada Šibenika.Dogradonačelnik Franko Vidović naglašava kako i dalje ostaje pri stavu da jedino gradnja podzemne garaže s jednom etažom ima ekonomsku opravdanost, ali ostavlja mogućnost izgradnje i druge etaže ako građani pokažu zanimanje za zakup parkirnih mjesta:" Prema rezultatima iskorištenosti sadašnjeg parkirališta na Poljani jasno je da je da je isplativa gradnja samo jedne etaže i mi ostajemo pri tome. Uvažavamo mišljenje građana i spremni smo revidirati projekt ukoliko bude zanimanja za javno - privatno partnerstvo koje bi u ovom slučaju dobilo svoj puni značaj", ističe dogradonačelnik Vidović.Grad Šibenik građanima nudi 70 parkirnih mjesta po cijeni od 140 000,00 kuna. Taj bi iznos kupac morao jednokratno uplatiti nakon što se provede javni natječaj za kupnju parkirnog mjesta. Grad Šibenik je u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik nedavno raspisao javni natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja trga Poljane koji traje do studenog ove godine. Podzemna garaža je u sklopu te investicije samo je popratni sadržaj koji bi treba riješiti dostupnost centra grada za građane Šibenika, a nije rješenje općeg problema parkiranja u gradu za što su planirane druge lokacije kao što su Vatrogasni dom i Draga.

Iz kategorije: Vijesti