Datum objave: 14. Lipanj 2011

Mali trgovci oživjeli Stari Pazar

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Stari Pazar je oživio. Barem na nekoliko dana jer se na novoj, inače pustoj šetnici do petka 17. lipnja od 17 do 21 sat održava burza udžbenika. Školskih knjiga, radnih bilježnica, atlasa i ostalog školskog pribora ima po štandovima, zidićima, po podu, ali  nikome ne smeta kaos i gužva, roditelji jure okolo s popisom knjiga, a mali trgovci ozbiljno pregovaraju: „Koji razred vam treba, udžbenici su po 20, a radne bilježnice 10 ili 15 kuna, ovisi hoćete li ispunjene ili prazne“, pitaju osnovci koji su već drugog dana ulične burze postali pravi poslovni ljudi. „Jučer smo zaradile 350, a danas 290 kuna“ hvali se jedna šestašica koja novac troši na nove udžbenike, ali i haljine i „ženske stvari“. „Ljudi se cjenkaju, a dopustim im pa dam knjige jeftinije, šta mogu“, kaže petašica, dok starija kolegica, na jesen osmašica, dodaje da ne dozvoljava cjenkanje i pozdravlja nas uz ispriku da „ide na posao“.
Neki trče okolo i vuku ljude za rukav, dok drugi sjede i čekaju da novac skoči u džep. „Ma one lažu, kakvih 350 kuna, ja sam jedva zaradio 40 kuna“, kaže pomalo ljubomorno razredni kolega novopečenih bogatašica.
Burza na Starom Pazaru traje do petka, u nabavku knjiga možete od 17 do 21 sat, osim šarenila i vesele atmosfere neuobičajene za staru gradsku jezgru mogu se pronaći dobro očuvani udžbenici za sve razrede osnovne škole i tako uspješno izbjeći rujanski šok kad u knjižare stignu nove knjige paprenih cijena.
 

Iz kategorije: Vijesti