Datum objave: 16. Svibanj 2011

Gimnazijalci uspješni na državnim natjecanjima

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Učenici Gimnazije Antuna Vrančića svake školske godine sa raznih učeničkih natjecanja donesu priznanja i odlične rezultate, no ove godine na Državnim natjecanjima pomeli su konkurenciju i osvojili čak sedam nagrada od čega pet prvih i dva druga mjesta.Čime to hrane mlade mozgove u šibenskoj gimnaziji provjerili smo sa nagrađenim učenicima i njihovim mentorima.Maturantica Željka Zjalić osvojila je drugo mjesto iz matematike po mentorstvom profesorice Ivane Relje. „Matematika mi nikad nije predstavljala problem, brojevi su me oduvijek privlačili, stoga ću školovanje vjerojatno nastaviti na zagrebačkom FER-u“, kaže Željka koju kolege iz razreda konstantno gnjave da im drži repeticije, „zasad nažalost još uvijek besplatne“, smije se Željka i dodaje kako joj je profesorica Relja bila velika potpora u pripremama za natjecanje.

Iz šibenske gimnazije na Oxford

Jedina djevojka na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz fizike bila je maturantica Barbara Šoda koja je, pod mentorskom palicom profesora Jakova Labora osvojila drugo mjesto. „Nisam se iznenadio nagradom jer je Barbara bila uvjerljivo najbolja, ne brinem se za njenu budućnost. Ovako nadareni učenici pojave se tek s vremena na vrijeme“, pun je hvale profesor Labor od kojeg saznajemo da će skromna Barbara najvjerojatnije studirati fiziku i to na prestižnom Oxfordu, a ovih dana očekuje potvrdno pismo iz Engleske.Državno natjecanje iz filozofije- prvo mjesto pripalo je Gimnaziji Antuna Vrančić i opet genijalnoj Barbari Šoda koja je ovaj put za mentoricu imala profesoricu Nives Trivu.  „Natjecanje je bilo na temu filozofije prirode i Ruđera Boškovića pa mi je znanje iz fizike dobro došlo“, kaže. Uspjehom na Državnom natjecanju iz filozofije Barbara se kvalificirala i na Međunarodnu filozofsku Olimpijadu koja se održava krajem ovog mjeseca u Beču.Prirodne znanosti očito dobro sjedaju mladim šibenskim gimnazijalcima. Državno natjecanje iz biologije donijelo je čak tri prva mjesta u dvije kategorije. Učenici drugog razreda Dino Dučić i Antonio Tudić pobijedili su u kategoriji istraživački radovi s radom na temu „Orhideje šibenske okolice“ pod mentorstvom profesora Milenka Milovića. „Orhidejama smo se bavili cijelu prošlu godinu, tema je jako zanimljiva jer je neistražena, malo tko zna koliko vrsta orhideja postoji u našoj okolici. Tijekom istraživanja otkrili smo tri nove, dosad nepoznate vrste“, kaže Antonio. Njegov kolega Dino još ne zna što će upisati, iako naginje filozofiji jer, kako kaže, u obitelji su svi prirodnjaci a mama mu radi u laboratoriju.

Zbog profesora zavole predmet

Također drugaš, Karlo Radečić već sad je siguran da će upisati biologiju, i to na zagrebačkom PMF-u, a prvo mjesto u kategoriji znanja na natjecanju mu garantira izravan upis.Ponosni profesor Milović objašnjava kako Karlo s nevjerojatnom lakoćom usvaja gradivo: „Ogromnu količinu podataka svladao je sam bez moje pomoći“, kaže Milović, a od učenika doznajemo da je njihov profesor biologije zapravo doktor znanosti, samo se ne voli hvaliti titulama.Većina nagrađenih priznaje da su upravo zbog svojih profesora i načina na koji prenose znanje učenicima zavoljeli određeni predmet i donekle odredili njihov životni put.Osim Barbarine nagrade iz filozofije, boje društvenih znanosti obranio je maturant Ivan Španja koji je uz pomoć mentorice Davorke Kedžo osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz njemačkog jezika. „On je dobro i krasno dijete ali jedna lijenčina. Njemački mu ide i voli ga učiti, no za druge predmete ga treba malo pogurati“, smije se profesorica Kedžo dok požuruje Ivana da ne zakasni na provjeru iz matematike. Ivanu ovo nije prva nagrada iz njemačkog, u kategoriji maturanata početnika već je osvojio dva puta četvrto, i po jedno treće i drugo mjesto.Ravnateljica gimnazije Ivanica Belamarić, po struci biologinja, priznaje da nove podatke često saznaje upravo od svojih učenika iz njihovih radova te s ponosom priznaje da je ovo, što se tiče nagrada, za Gimnaziju jedna od najplodnijih godina.

Iz kategorije: Vijesti