Sidebar Menu

Datum objave: 21. Studeni 2010

Kafić Uzdravlje za Šibenčane u Zagrebu

Dora Žganjer
Dora Žganjer
Klub Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu već godinama je utočište  studentima, Šibenčanima zaposlenima u metropoli, i mnogim nostalgičarima kojima u velikom gradu zafale dalmatinski temperament i poznata, prijateljska lica. Podrumski prostor u centru grada idealno je mjesto za zbunjene brucoše koji se preplaše velikog, sivog i ponekad negostoljubivog Zagreba, pa u klub dolaze po dozu samopouzdanja i osjećaja sigurnosti. U klubu su im vrata uvijek otvorena. Ipak, nije uvijek bilo tako. „Unazad godinu ipo, ovaj prostor je bio mjesto za privatne zabave starijih Šibenčana. Često se događalo da mi studenti pozvonimo na vrata, a iznutra nam kažu da nismo na popisu i ne možemo ući“, priča Branko Sekulić član današnjeg Izvršnog odbora kluba.

Mladi Šibenčani preuzeli inicijativu Nakon inicijative koju je pokrenula nekolicina mladih ljudi udružena u Klub studenata, od „starješina“ iz Društva Šibenčana na čelu s doktorom Miljenkom Burom, isposlovali su dozvolu za preuređenje prostora i organiziranje programa Kluba.„Prostoriju koja je služila kao skladište smo očistili i preuredili u prostor za igranje ping ponga. Od rujna 2009. krenuli smo sa svakodnevnim tematskim večerima u klubu. Ponedjeljkom je filmska večer, utorkom art večer, srijedom organiziramo turnir u briškuli i trešeti pod nazivom„U gajbu pive“, a četvrtkom su tribine o raznim temama. Petak i subota rezervirani su za zabavu- koncerte i žive svirke. Trudimo se dovoditi izvođače iz Šibenika, ali svi su dobrodošli“, objašnjava Sekulić.Svaku večer klub je pun. Na filmskim večerima sudjeluje i po 40 ljudi, stariji Šibenčani se jednom tjedno okupljaju i kartaju, idući tjedan održat će se kviz znanja uz simbolične nagrade, a članovi kluba razmišljaju i o nabavci klavira.„Početkom listopada, kad krene nova akademska godina imamo najviše prometa. Tako bude negdje do Nove godine, a onda se ustali i navraćaju redovni gosti. Ipak, uvijek je sve puno, posebno kad organiziramo gledanje utakmica Šibenika, maškare, Martinje“, objašnjava predsjednik Kluba studenata, Dane Sekso koji je u Zagrebu od 2001. a ovaj prostor mu je postao drugi rodni grad.[caption id="attachment_4982" align="alignright" width="225" caption="Zoran Erak, jedan od organizatora događanja u Klubu"][/caption]Svi su pozvani U klubu surađuju s mnogim zavičajnim klubovima pa studenti iz drugih gradova neopterećeno dolaze i druže se sa šibenskim kolegama. „Cijeli tjedan sam na faksu, visim po tramvajima i oko sebe čujem samo „kaj“ i „fakat“, pa do vikenda puknem. U Klubu uspijem napuniti baterije uz prijateljska lica i poznati govor“, priča Mateja, studentica iz Splita koja u klub Šibenčana navraća već mjesec dana. „U Zagrebu nestanu međugradske nesuglasice i suparništvo, ovdje smo svi Dalmatinci“, objašnjava. Zaista, u klubu smo sinoć sreli više Slavonaca i Zagrepčana nego Dalmatinaca, očito je da u metropoli vrijede druga pravila, uz jeftinu bevandu i gemišt tolerancija u klubu traje do ranih jutarnjih sati. Ili točnije, do 23 sata, kad policija prvi put pozvoni na vrata jer su se netolerantni susjedi žalili na buku.
Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam