Datum objave: 23. Studeni 2010

Fakultet:Izostala suglasnost Ministarstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo znanosti odbilo je dati načelno mišljenje o opravdanosti osnivanja Fakulteta za energetiku i zaštitu okoliša i njegovog smještaja u bivšoj vojarni Palacin  upućujući Grad Šibenik da prethodno  mora izraditi niz dokumenata kao da traže dopusnicu za fakultet.   Ministarstvo znanosti ili ne razumije prirodu suglasnosti koju je Grad Šibenik zatražio ili se prave ludi. Naime, riječ je, za sada,  samo o načelnom stavu o  jednoj takvoj visoko školskoj instituciji koji Ministarstvo ni po čemu ne obvezuje  da kasnije odobri ili ne odobri njeno osnivanje, kako je u svom službenom zahtjevu jasno i naznačio šibenski dogradonačelnik Petar  Baranović.

Problem nedostatka političke volje

Taj načelni stav , uz neke druge dokumente, traži Središnji ured za raspolaganje državnom imovinom od Grada Šibenika kako bi mu prepustio bivšu vojarnu Palacin, Bez tog mišljenja Šibenik gubi šansu da dobije u vlasništvo tu bivšu vojarnu za  smještaj spomenutog fakulteta i studentskog kampusa. Za Petra Baranovića, dogradonačelnika grada Šibenika to je samo još jedna u nizu dokaza da se taj projekt zapravo želi zakočiti. " Osobno sam bio u Ministarstvu znanosti i razgovarao sa savjetnicom za visoko školstvo. Objasnio sam joj kakva nam i za što suglasnost treba i ona mi je kazala kako ne bi smjelo biti problema i da samo uputilo službeni zahtjev u ime Grada Šibenika. To smo početkom studenog i napravili ali očekivano  pozitivno mišljenje nismo dobili. Mislim da je tu stvar jasna - da postoji politička volja ta bi se formalnost bez problema ispunila, ali te volje očito nema.Istodobno, kada Vlada oglasi prodaju imovine koja se nalazi na području Grada Šibenika vrijedne 150 milijuna kuna o tome niti ne obavijesti gradonačelnika grada na području kojeg se ta imovina nalazi nego on to mora pročitati u dnevnim novinama", izjavio nam je danas Baranović misleći pri tome na neprihvvatljivo ponašanje Vlade u vezi s prodajom bivših vojnih skladišta Gominjak i Jamnjak.

Fakultet stoji zbog Palacina

Svojim birokratskim stavom i ponašanjem  Ministarstvo  zaustavlja mogućnost osnivanja  jedne visoko školske ustanove koju su podržali brojni stručnjanci i znanstvenici i Instituti kao što su "Ruđer Bošković" i "Hrvoje Pilar" ali i Šibensko - kninska županija i Grad Šibenik. Projekt osnivanja Fakulteta za energetiku i zaštitu okoliša potaknula je šibenska Privatna gimnazija s pravom javnosti sv. Lovre koja je, zajedno sa Institutom "Ruđer Bošković" njegov nositelj. Njime bi Šibenik dobio šansu ne samo da se konačno "ukrca"  među sveučilišne centre nego bi se našao na čelu intelektualnog pokreta koji želi unaprijeđivati znanje i proizvoditi stručnjake sposobne pronaći rješenje za energetske probleme sadašnjosti i budućnosti. Izrada svih potrebnih stručnih studija i podloga je već pri kraju dok Grad Šibenik vodi očito bitku za dobivanje bviše vojarne za koju je ocjenjeno da bi bila najpogodnije mjesto za smještaj Fakulteta.

Iz kategorije: Vijesti