Sidebar Menu

Datum objave: 22. Studeni 2010

Radioaktivni otpad plovi Jadranom

Diana Ferić
Diana Ferić

Brod  s radioaktivnim otpadom isplovio je iz slovenske luke Koper, prema krajnjem odredištu u Rusiju, a riječ je o 32 kontejnera s otpadom visoke radioaktivnosti iz Instituta Vinča iz Srbije, prenosi portal Index.hr. Ruta broda Jadranskim morem je nepoznata, no ne bi trebao ulaziti u hrvatske teritorijalne vode. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje rekli su nam kako nemaju nikakvu službenu potvrdu o brodu s radioaktivnim otpadom, niti im je poznata ruta.

Vlakom preko Mađarske

Podsjetimo, Srbija je osnovala javnu tvrtku "Nuklearni objekti Srbije", koje je zaduženo za radioaktivni otpad iz Vinče, a do kraja godine Srbija će se riješiti cijele količine istrošenog nuklearnog goriva i to transportom u Rusiju gdje će se trajno smjestiti na tajnoj lokaciji podno Urala. S obzirom da je naša zemlja zakonom zabranila ulaz radioaktivnog materijala u državu što uključuje i tranzit,  kontejneri s radioaktivnim otpadom nekoliko su dana putovali u posebnom vlaku preko Mađarske do slovenske luke Kopar.Kako javljaju slovenski mediji, iz sigurnosnih razloga - jer bi zbog tereta mogli biti metom terorističkih napada, informacije o terminima prolaska vlaka do Kopra kao i detalji ukrcaja na brod označeni su strogom tajnom, a jedino je jučer tijekom dana odaslana službena informacija kako je brod specijaliziran za takve vrste tereta napustio jučer tijekom dana slovenske teritorijalne vode.Previđa se kako će mu trebati dva dana da izađe iz Jadrana. (Index.hr)

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam