Datum objave: 05. Studeni 2010

Ivo Sanader: Kosor nije sposobna voditi Vladu i zbog toga me progoni

Diana Ferić
Diana Ferić
Ivo Sanader je rekao da premijerka organizira politički progon da skrene pozornost javnosti. Potvrdio je da je pogriješio kada je nju imenovao za svojeg nasljednika, prenosi 24 sata.Ivo Sanader pojavio se u Saboru nakon glasovanja na kojem nije sudjelovao, ali je reagirao na nagađanja vezana uz iskaz Mladena Barišića u kojem ga navodno proziva.- Riječ je o političkom programu Jadranke Kosor koja je u javnosti izgubila potporu i koja je, što se sada vidi, praktički pokazala da nije sposobna voditi Vladu, riješiti tešku ekonomsku situaciju, izvući zemlju iz krize i zato organizira politički progon kako bi skrenula pozornost javnosti s pravih životnih problema građana - rekao je Sanader.- Kako bi prikrila svoju nesposobnost olako je posegnula za nedemokratskim i protuustavnim metodama, a u tome joj pomaže Vladimir Šeks - nastavio je bivši premijer 'udarati' po svojoj nasljednici i bivšem bliskom suradniku. Napomenuo je da je najbolji primjer za to slučaj Damira Polančeca kojeg su ucjenjivali i nudili mu slobodu ukoliko će njega lažno teretiti. U tome je, kaže, očito ulogu trebao odigrati i sudac Ivan Turudić.

Ne vjeruje da je Barišić 'propjevao'

- Bilo bi dobro da Sabor pokrene istražno povjerenstvo o ulozi Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa u slučaju nagovaranja Damira Polančeca na lažno svjedočenje i njihovo obećanje da će mu, uz pomoć Turudića smanjiti kaznu - izjavio je. U najnovije spekulacije u Barišićevom iskazu, ali i u druge ne vjeruje, jer ističe, "takve stvari se naprosto nikad nisu dogodile".- Sumnjam da bi Barišić takvo što mogao reći osim ukoliko ga kroz ovih nekoliko tjedana koliko traju nagodbe, nisu ucjenjivali sa slobodom i prisiljavali da lažno tereti. Ako je tome tako to bi značilo da su USKOK i DORH uključeni u političku borbu, što bi značilo kraj ustavne demokracije u Hrvatskoj - izjavio je Sanader.O ovoj praksi upoznao je, kaže, europske institucije, a što one misle o tome, najbolje svjedoči poruka Europske komisije koja traži da se sudstvo u potpunosti depolitizira, ako se želi zatvoriti poglavlje 23. i završiti pregovori s EU. Treba li Jadranka Kosor podnijeti ostavku, Sanader nije konkretno odgovorio, napomenuvši tek kako će o "tehnici što bi trebalo napraviti, govoriti drugom prigodom".

Nisam tražio da posluju s Fimi medijom

No, unatoč žestokom napadu na premijerku, ponovio je da i dalje podupire vladajuću većinu koju je stvarao. O aferi Fimi-Medija rekao je nije važno što on o tome misli, već da se o tom slučaju treba izjasniti sudstvo. Tvrdi da od direktora javnih tvrtki nije tražio da posluju s tvrtkom Nevenke Jurak, a ne boji se ni da će doći do njegovog uhićenja.

O imenovanju Kosor: I ja mogu pogriješiti

Upitan smatra li da je pogriješio kada je za svoju nasljednicu imenovao upravo Jadranku Kosor, kratko je rekao: "Svatko se može prevariti i pogriješiti, pa i ja"Ivo Sanader u Saboru još nije podnio zahtjev za isplatu zastupničke plaće, a tvrdi da to "vjerojatno neće ni učiniti". Dok se čekala Sanaderova izjava u Saboru, pored njega je 'kao pored turskog groblja' prošao ministar Božo Biškupić s kojim je nekada blisko surađivao. Na upit zašto se ne pozdravljaju Sanader je samo rekao "ne znam, to morate pitati njega".Jutarnji list u petak je objavio da je Mladen Barišić navodno istražiteljima odlučio reći kako su milijuni kuna završavali u džepovima raznih ljudi te u HDZ-ovoj blagajni. Navodno je spreman i ponovno opisati kako je Ivi Sanaderu osobno u ruke predao tri milijuna kuna. (24sata.hr)
Iz kategorije: Vijesti