Datum objave: 20. Prosinac 2010

Ma kakva kriza, Hrvati masovno idu na skijanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Luksuz kojeg se Hrvati ne odriču ni u kriznoj godini svakako je odlazak na skijanje. Neki su za tjedan dana uživancije na snijegu štedjeli tijekom cijele godine, a neki su jednostavno ponovno pohitali u banke kako bi dobili kredit kojim će si to priuštiti. A turističke agencije, piše portal Index, zadovoljno trljaju ruke - u odnosu na prošlu godinu, posve neočekivano, bilježe porast prodaje skijaških aranžmana pa mnoge moraju zakupiti i dodatne smještajne kapacitete u najtraženijem terminu, od 2. do 9. siječnja 2011. godine.Ne skija se bilo gdje. Sljeme ili Bjelolasica kad su Hrvati u pitanju "nisu u modi", jer tko će te tamo vidjeti. Treba to biti neko od razvikanih skijališta, na kojem postoji velika šansa da nabasaš na nekog od poznanika, da bi se po kvartu pričalo kako si i ti ondje bio na skijanju. To što većina onih koji odlaze na skijanje o spomenutom zimskom sportu zna koliko i Zdravko Mamić o baletu te se "skijanje" u njihovom slučaju svede na prešetavanje uz stazu i ispijanje kuhanog vina i žestica za zagrijavanje, druga je stvar."Nije mi jasno kako netko ide izdvojiti nekoliko stotina eura za višednevne skijaške karte, a onda ih ni jednom ne iskoristi"

Da mnogi Hrvati na skijanju uistinu ne skijaju, posvjedočili su ovih dana Indexovoj ekipi u jednom poznatom austrijskom skijalištu. Poraznu statistiku otkrivaju čitači skijaških karata. "Nije mi jasno kako netko ide izdvojiti nekoliko stotina eura za višednevne skijaške karte, a onda ih ni jednom ne iskoristi", kazala nam je u razgovoru jedna od predstavnica skijališta. Razlog tome je što mnogi skijaški aranžmani već u paketu uključuju ski karte, a mnogi na skijanje idu zbog svega samo ne skijanja.Najtraženije skijaške destinacije ove zime među Hrvatima su Civetta, Alta Badia, Lachtal, Gerlitzen, Val di Fiemme, Kronplatz, Nassfeld, Cortina i Bormio. U ponudi hrvatskih turističkih agencija mogu se naći i Kirchberg, Schladming, Katschberg, Saalbach te još brojna druga skijališta na području Austrije, Italije i Francuske, ali i Kranjska gora u Sloveniji te Jahorina u Bosni i Hercegovini.Minimalne cijene sedmodnevnih aranžmana kreću se od oko 2.000 kuna po osobi pa na više, a kad se u to uračuna i cijena sve potrebne skijaške opreme, ski karti, troškova puta i dodatnih osobnih troškova, jasno je da četveročlana obitelj svake godine za skijanje izdvoji minimalno između 20 i 30 tisuća kuna.

No, unatoč krizi, i ove ćemo zime nakon Nove godine na graničnim prijelazima svjedočiti nepreglednim kolonama onih koji su krenuli put skijališta - sa sarmama u gepeku umjesto skija. (Index.hr)

Iz kategorije: Vijesti