Datum objave: 24. Veljača 2011

HSLS traži reformu gradske uprave za služenje građanima

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Grad Šibenik mora početi funkcionirati kaoveliki grad čija bi gradskauprava bila učinkovita i efikasnija u svrhu služenja, a ne vladavine nad građanima. Stari model upravljanja gradom je istrošen, što se najbolje vidi iz analize gradskog proračuna unazad nekoliko godina. Proračun je potrebno restrukturirati čime bi se olakšala opterećenja građana i gospodarskih subjekata. Javna gradska potrošnja treba se efikasnije financirati te napustiti kadroviranje prema stranačkoj pripadnosti“. Prijedloge za novi model ustroj gradske uprave dao je potpredsjednik gradskog ogranka HSLS-a Miroslav Škugor na današnjoj konferenciji za novinare.U HSLS-u smatraju da čelni ljudi grada ne bi trebali biti operativci zbog čega je neophodno podiči profesionalnu efikasnost gradskih ureda što bi se postiglo osnivanjem nekoliko zavoda.

Škugor u ime HSLS-a zagovara osnivanje Gradskog zavoda za prostorno planiranje i Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, ojačati službu za mjesnu samoupravu i na gradsku upravu iz djelokruga županije preuzeti ovlasti poput upravljanja javnim pomorskim dobrom luka.„Grad Šibenik mora početi provoditi zemljišnu politiku jer je nedopustivo da građani Šibenika prostorno plansku dokumentaciju plaćaju privatnim poduzetnicima umjesto Gradu Šibeniku. Uređenije provođenje zemljišne politike će dovesti do smanjenja cijena koštanja izgradnje i povećanja komunalnog standarda“, navodi Škugor primjere nefunkcioniranja rada gradske uprave o kojima je, kako kaže, već više puta razgovarao sa gradonačelnikom i njegovim zamjenicima.

„Oni su se u načelu složili ali ništa se još ne poduzima pa smo odlučili promjene zatražiti javno“, kaže Škugor.Više novca za gradske četvrtiHSLS povodom predstojećih izbora za gradske četvrti i mjesne odbore izlazi sa pet lista u gradskim četvrtima Baldekin 1,2 i 3 te na Vidicima i Varošu. Škugor objašnjava da HSLS nije htio izlaziti s listom na Meterizama zbog političkih prepucavanja koja nemaju veze s problemima u toj gradskoj četvrti. Škugor je uvjeren da su HSLS-ovi kandidati kvalitetni i kompetentni za rješavanje tekućih problemima. „Ovi izbori su izuzetno važni nažalost među građanima nisu dovoljno upoznati sa važnošću svojih predstavnika prema gradskoj upravi zbog čega je problem što na te izbore izađe u prosjeku 10 posto glasača. Izbori za Gradsko vijeće započinju upravo izborima za predstavnike gradskih četvrti.Škugor smatra da 250 tisuća kuna, sredstva koja se izdvajaju za rad gradskih četvrti, premala što je još jedan od primjera potrebe za restrukturiranjem gradskog proračuna.

Iz kategorije: Vijesti