Datum objave: 19. Veljača 2011

Malobrojni Šibenčani besplatno razgledali grad

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Da je šibenska pravoslavna crkva Uspenja PresveteBogorodicenekoć bila katolička crkva vidi se po položaju njenih vrata koja gledaju na zapad, iako je običaj da se pravoslavne crkve grade s vratima u smjeru istoka. Taj zanimljiv podatak doznali su mladi šibenski studenti Josip i Tome koji su odlučili prošetati gradom uz stručnog turističkog vodiča, samo danas- potpuno besplatno. Kao što smo najavili jučer, članovi Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča svojim sugrađanima su jutros darovali  besplatno razgledavanje grada.

Priključili smo se vodičici (tako se pravilno kaže za ženskog turističkog vodiča) Zorki Budimir dok je svojim malobrojnim mušterijama Josipu, Tomi i njegovom petogodišnjem bratu Jakovu objašnjavala detalje o gradnji katedrale sv. Jakova.„Inače krenemo od perivoja Roberta Visianija obiđemo uličice i crkvice u staroj gradskoj jezgri da bi završili u katedrali, no danas smo promijenili rutu i popeli se do tvrđave sv. Mihovila jer su momci željeli saznati nešto više o povijesti te utvrde. Ipak, nismo ući jer su vrata zimi zatvorena pa smo sišli pogledati katedralu“, govori Zorka Budimir, koja inače vodi ture francuskih turista. Josip i Tome, inače studenti matematike i fizike željeli su saznati više od uobičajenih podataka koji se serviraju turistima koji dođu u Šibenik, a pošto su bili sami u grupi, od vodičice Zorke dobili su poseban tretman i odgovore na većinu postavljenih pitanja.„Šibenčani nisu previše zainteresirani za obilazak svog grada makar to bilo i besplatno, lani sam imala grupu od desetak ljudi, ove godine samo dvoje. Ljudima se ili ne da ili nisu informirani o besplatnom razgledavanju“, kaže Zorka.

Kasnije smo ipak saznali da je katedralu kroz jutro obišlo šest organiziranih grupa sa po desetak ljudi, većinom Šibenčana koji su se unaprijed javili i predbilježili za besplatni obilazak, pa možemo zaključiti da su naši malobrojni sugrađani ipak zainteresirani za dodatno upoznavanje povijesti svog grada. I k tome besplatno.

Iz kategorije: Vijesti