Datum objave: 03. Svibanj 2011

Otvoren hostel u centru grada

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kad nas usred ljetne sezone na ulici zaustave mladi ljudisa velikim naprtnjačama i vrećama za spavanje na leđima i pitaju gdje se može jeftino prespavati u centru grada, više ih ne moramo blijedo gledati i crvenjeti kad shvatimo da im je jedina opcija hotel Jadran i noćenje po 450 kuna. Nakon hostela Vijur u Ražinama, Šibenik je dobio prvi hostel u strogom centru grada; hostel Indigo na adresi Jurja Barakovića 3 (iznad Dobrića) počeo je s radom prije nekoliko dana. Nekadašnji caffe bar Da Noi, a potom Indigo bar bio je specifičan po tome što se protezao u visinu u kući peterorokatnici, pa je svaki kat bio jedan zasebni odjeljak sa nekoliko stolova. Tako u novom hostelu postoje četiri četverokrevetne sobe, svaka na svom katu, dok se na vrhu nalazi bonus, mali balkon s kojeg puca pogled na kanal. Obitelj Ujević, vlasnici kuće, uredili su hostel kako i priliči malom obiteljskom biznisu, intimno i minimalistički, a opet primjereno mladoj populaciji za koju je namijenjen.Duž predvorja i stepenica koje vode do soba povješane su isprane rebatinke, u skladu sa bojom imena „Indigo“, ali i mladim gostima koje simboliziraju. Sve sobe imaju pogled na more, garderobni ormar sa katancem, klimu i bežični internet dok je sanitarni čvor zajednički. Sve to košta 100 kuna, a s toplim doručkom dodatnih 30 kuna.

Druga obitelj za goste iz cijelog svijeta

Ivan Ružić rodom je iz Bjelovara, u Šibeniku studira turistički menadžment, a u Indigu radi kao recepcioner „Otvoreni smo tek tjedan dana, a već smo imali goste iz Kanade, Kine, Francuske, Njemačke, Finske....S obzirom da u sobe možemo „ugurati“ najviše 16 ljudi, sa svima se stignemo upoznati i družiti. Nekidan je stigao Francuz koji je na šestomjesečnom proputovanju biciklom po cijelom svijetu. Svi su oduševljeni izgledom i lokacijom hostela, sviđa im se obiteljska atmosfera koja vlada kod nas“, priča Ivan, jedini zaposlenik hostela koji s članovima obitelji Ujević obavlja sve poslove, zajedno dočekuju goste, čiste, pospremaju, i pripremaju doručak u obližnjem kafiću Park, također obiteljskom vlasništvu.„U kafiću ujutro služimo klasičan topli doručak za goste hostela, ali mogu doći i svi putnici namjernici. Vlasnici apartmana i soba u centru grada već su došli pitati mogu li slati goste na doručak u Park. Na kraju će ispasti da je isplativije služiti doručak nego iznajmljivati sobe“, govori mladi Ivan.

Ljeti turisti- zimi alkoholizirani maloljetnici

Na pitanje kako su došli na ideju da otvore hostel Ivan pojašnjava kako je prvotni plan bio iznajmljivati sobe no zakon je vrlo određen i zahtjeva da svaka soba ima svoju kupaonu i wc, što u Indigu zbog ograničenog prostora nije moguće, pa se ideja o hostelu sama nametnula, što se na kraju pokazalo kao najbolja opcija. Što se tiče zarade, očekivanja su skromna: pozitivna nula uz minimalne troškove. Trebalo je dosta uložiti da bi se stara kuća preuredila i opremila, bilo je potrebno staviti nove instalacije, pločice, parkete, a tu su i neizbježni troškovi oglašavanja. Ipak, očekivanja su optimistična: “Tek smo otvorili, u sezoni neće biti problem napuniti 16 kreveta, a na jesen ćemo se snalaziti. Mogli bi dogovoriti s policijom da nam šalju pijane maloljetnike na trežnjenje i noćenje u hostel. Vidjet ćete, mi smo pokrenuli trend, za godinu dana se u staroj jezgri nećeš moći braniti od hostela“, šali se Ivan kojem je ovo prvo iskustvo rada u hostelu, dosad je obavio tri godine rada u hotelima u Baškoj na otoku Krku gdje je naučio baratati sa nekoliko svjetskih jezika, što će mu u ovoj maloj multinacionalnoj zajednici svakako biti potrebno. Kontakte i detaljne informacije o hostelu svi zainteresirani mogu naći na novouređenoj web stranici Indigo hostela.

Iz kategorije: Vijesti