Sidebar Menu

Datum objave: 01. Travanj 2011

Tradicija:Nastavljena ocjena starosti crvene kape

Diana Ferić
Diana Ferić

Drugo u nizu događanja pod nazivom "Čija je kapa starija"kojima dr sc Jadran Kale, etnolog Muzeja Grada Šibenika pokušava održati tradiciju živom organizirano  je u vrtu kuće Matavulj u Šibeniku i to ne bez razloga. Upravo je  obitelj Matavuljna na prekretnici 19. i 20. stoljeća    pokrenula strojnu izradu šibenske kape, kupivši strojeve i zaposlivši na tom poslu  šibenske žene.Na ocjenu je doneseno nekoliko kapa, a najstarijom je proglašena  kapa iz Promine, iz zaseoka Donji Marini koju je donijela obitelj Knežević.  

Nastala na temelju rekonstrukcije  nekoliko starih kapa na kojima su bili  izvezeni motivi iz tadašnje bitke protiv  Turaka u kojoj su sudjelovali domaći momci koji su se živi vratili u selo.  Stara je  40 - tak  godina, a boule na njoj nisu izvezene nego su izrađene od kože.  Posebnu pažnju privukao je dječačić Lovre Paić  koji još nije krenuo u školu, a na glavi je donio kapu koju je nosio njegov pradjed. Treću kapu koja se našla na ocijenjvanju donijela je Udruga žena sv Roko iz Drniša. U Komisiji za ocjenu starosti kapa bile su ovog puta kaparice: sestra Fortunata iz Samostana sv Luce, Marija Cipitelo iz kuće Stojnića koja je bila poznata manufaktura  izrade šibvenski kapa i prof. Liposava Kuštrović. Sesrta Fortunata  prisjetila  se davnih dana izrade šibenske kape i života na Gorici kada su ljudi bili okrenuti  jedna drugom i uzajamno se pomagali. Prva ocjena starosti crvene kape bila je prije 15 - tak dana u Pakovu Selu, a tada je najstarijom proglašena kapa Šime  Pelajića Brunca stara 60 godina koju je na ocjenu donijela poznata izrađivačica crvene kape Nelica Knežević.Jadran Kale bio je  zadovoljan odazivom na to događanje kazavši kako je  to pravi način konzerviranja tradicije  koja i dalje živi. Najavio je kako se, na žalost, kuća Matavulj prodaje, a početkom ljeta u njoj će biti organizirana izložba ostatak radova šibenskih djevojaka iz Stručne - djevojačke škole , nastalih prije Prvog svjetskog rata  koji su po izrađenim ornamentima vrlo posebni. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam