Sidebar Menu

Datum objave: 15. Travanj 2011

Molitva podrške hrvatskim generalima na kninskoj tvrđavi

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Molitveno bdijenje za hrvatske generale u organizaciji Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina održano je sinoć u crkvi sv. Barbare na kninskoj tvrđavi. Molitvi su prisustvovali šibenski biskup msgr. Ante Ivas, kninski župnik fra Petar Klarić, gradonačelnica grada Knina Josipa Rimac, župan šibensko-kninski Goran Pauk, te nekolicina građana i branitelja Domovinskog rata.Branitelji su se okupili oko 22 i 30 na Trgu Ante Starčevića gdje su se sastali sa kninskim pjesnikom Antom Nadomirom Tadićem Šutrom i predsjednikom udruge branitelja „Lučonoše domovinskog rata“ Antom Duvnjakom, koji su u utorak iz Pakoštana krenuli u trodnevno 90 kilometara dugo hodočašće prema Kninu. Hodali su preko Benkovca, Lišana i Kistanja prema Kninu, svaki dan po 30 kilometara kao znak podrške za svakog od trojice generala.

Kninski branitelji dočekali su ih pljeskom i ovacijama nakon čega se povorka pješice uputila prema kninskoj tvrđavi i crkvi svete Barbare.„Ante nije zločin niti je zločin čin“Kninska gradonačelnica Josipa Rimac prisjetila se dana kada je general Ante Gotovina na istom mjestu sa osmjehom dočekao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i podigao hrvatsku zastavu koja se odonda vijori na vrhu kninske tvrđave. „Sve naše želje upućene su prema generalima, da ih skupa za koji dan ovdje dočekamo sa istim onim osmjehom kakav smo mogli vidjeti 95' godine“, rekla je sa suzama u očima dirnuta Rimac i zaključila svoj govor izvatkom iz Šutrine pjesme „Ante nije zločin niti je zločin čin“.Šibenski biskup msgr. Ante Ivas vjernicima je kazao kako je došao pred njih ne kao biskup već kao jedan od njih da zajedno mole i stave se pred Gospodina.Iako nije planirao, odlučio je pred svima pročitati pismo koje je uoči presude poslao generalu Gotovini u kojem, između ostalog stoji: „Često smo se mogli uvjeriti kako ljudska pravda može biti velika i gorka nepravda koja ide sve do gaženja najosnovnijih ljudskih i narodnih prava. Bog je naše jedino pravo utočište. Cijela je Hrvatska uz vas i moli se za vas, ista ona Hrvatska koja se za vas molila i bila uz vas kada ste se nesebično borili za njenu slobodu. Vjerujemo da je vaša borba i pobjeda čista i časna pred Bogom i ljudima. Ta ista Hrvatska se moli s vama i za vas i danas, dok se borite pred svjetskim moćnicima koji imaju neka druga, čudna poimanja i mjerila slobode koja s božjim darom slobode nemaju ništa. Oni i ne računaju s Bogom u svojoj bahatosti i podložnosti interesima politike i moći velikih nad moći malih. Ma kakve bile njihove prosudbe i presude vi jeste i ostajete junaci živim slovima upisani u srca žive Hrvatske,  svojim životima i srcima ispisali ste najljepše stranice njene povijesti“, stoji u pismu biskupa Ivasa generalima u Haagu.Kninski branitelji uglavnom su uvjereni u oslobađajuće presude trojici generala, iako ih je većina davno izgubila vjeru u međunarodne pravne instance, kako kažu, srce daje jednu, a razum drugu presudu.Izricanje presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za ratni zločin nad srpskim stanovništvom za vrijeme i nakon akcije Oluje, najavljeno je za petak 15. travnja u 11 sati. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam