Datum objave: 24. Travanj 2024

UPIS U SREDNJE ŠKOLE / Upis učenika u srednje škole počinje 27. 5. Na prijemnom ispitu učenici s nižim prosjekom moći će preskakati superodlikaše.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Upis učenika u I. razred srednje škole, objavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2024./2025. počinje 27. svibnja 2024. U I. razred srednje škole učenici se upisuju u skladu s ovom Odlukom i Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a prijavljuju se i upisuju na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.
Planiran je upis 48 135 učenika u 2180 razrednih odjela. U postupku provedbe elektroničkih prijava i upisa u srednje škole pripremne i druge radnje provode upisna povjerenstva osnovnih i srednjih škola, upravni odjeli nadležni za obrazovanje u županijama, Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstvo turizma i sporta.

Kvalitetu postupka provedbe elektroničkih prijava i upisa u srednje škole prati i vrednuje Ministarstvo, odnosno tijela koja Ministarstvo ovlasti. Od prošle godine primjenjuje se Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole. Promjena je u tome da sve srednje škole koje to žele mogu uvesti i provoditi prijemne ispite. Zbog lakšeg snalaženja pri upisima na internetu su dostupni kalkulator bodova za pomoć pri upisima. Važno je znati da je broj bodova iz prijemnog ispita povećan s 5 na 10. To znači da će i učenici s nižim prosjekom moći preskočiti superodlikaše na ljestvici i upisati srednju školu ispred njih.

 

Iz kategorije: Vijesti