Datum objave: 18. Travanj 2024

IZBORI / HDZ dobio 7 mandata u našoj, 9. izbornoj jedinici, Zekanoviću birači dali više preferencijalnih glasova nego Buriću

Diana Ferić
Diana Ferić

HDZ je  na jučerašnjim izborima za Hrvatski sabor dobio  u IX izbornoj jedinici kojoj pripada Šibensko - kninska županija seda mandata s 39,74 posto glasova birača koji su izašli na izbore. SDP je s 19,38 posto glasova osvojio tri, Most i partneri s 12,8 posto glasova dva, a Domovinski pokret i Pravda i pravda s 10, 63 posto glasova jedna mandat. Svi ostali su ispod 5 posto glasova birača koji su izašli na birališta.

Tako će zastupnici Saboru iz 9. izborne jedinice biti:

HDZ: Ivan Malenica, Šime Erlić, Ante Sanader, Branka Juričev Martinčev, Josip Bilaver, Ivan Bugarin, Hrvoje Zekanović 

SDP i partneri: Sabina Glasovac, Tonči Restović i Irena Dragi

Most: Miro Bulj i Ivan Matić

Domovinski pokret: Damir Biloglav i Ivan Šipić.


Na kandidacijskoj listi HDZ -a i partnera najviše preferencijalnih glasova, oko 20 posto dobio Ivan Malenica, nositelj liste. Zanimljivo je da je Hrvoje Zekanović dobio 4,35 posto preferencijalnih glasova, više od zadnjeg na listi, šibenskog gradonačelnika Željka Burića koji je osvojio 4,31 posto preferencijalnih glasova
Sabina Glasovac je na koalicijskoj listi SDP -a dobila 26,53 posto, a Tonći Restović 5,21 posto preferencijalnih glasova. Najviše preferencijalnih glasova dobio je Miro Bulj, više od 40 posto na listi MOST -a i partnera.
Na birališta u IX izbornoj jedinici izašlo je 59,45 posto upisanih birača.
HDZ je pobijedio u svim gradovima u dijelu 9. izborne jedinice koji pokriva Šibensko- kninska županija i to u Kninu s oko 45 posto glasova, u Drnišu je dobio 58 posto, u Vodicama 39,40 posto glasova birača. U Šibeniku je njihovu listu zaokružilo 36,12 , a listu SDP -a s partnerima 23,78 birača.. U Šibeniku je izborni prag prošla i lista Možemo, a njezina nositeljica Maja Šintić dobila je cijeloj 9. izbornoj jedinici oko 20 posto preferencijalnih glasova na svojoj listi.

Iz kategorije: Vijesti