Datum objave: 18. Travanj 2024

IZBORNI REZULTATI / HDZ je sa 60 mjesta u Saboru relativni pobjednik izbora, poslali poziv za suradnju "strankama koje nisu isključive"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prema privremenim rezultatima DIP-a, nakon obrađenih više od 90 posto biračkih mjesta, HDZ je osvojio 60 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo! 10, IDS 3, NPS 2 i Fokus Republika 1.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom obraćanju poručio je da je stranka uvjerljivo pobijedila treći put zaredom te je poslao poruku strankama koje nisu isključive.

Gordan Jandroković zadovoljan je rezultatima. 'Ovo je velika pobjeda HDZ-a, treća zaredom', kazao je Jandroković, dodavši da im je ovo veliko priznanje od građana koji nisu željeli slijediti politiku SDP-a i Milanovića, a koji su željeli na vulgaran način i teškim riječima obračunati se s HDZ-om. Građani su im poručili da to nije politika koju žele, naveo je. Ne želi još govoriti o eventualnim partnerima za slaganje Vlade, ali se još jednom dotaknuo Zorana Milanovića. 'Oni koji su slijedili Zorana Milanovića doživjeli su politički poraz', kazao je Jandroković.

U 9. izbornoj jedinici HDZ je osvojio oko 40 posto glasova, a SDP s partnerima oko 19. posto. U Sabor su još prošli i Most i patrneri s oko 12 i Domovinski pokrter s oko 11 posto glasova.

Tonči Restović, predsjednik GO SDP-a Šibensko-kninske županije i prvi čovjek SDP-ove kampanje, u devetoj izbornoj jedinici je bio na drugom mjestu na listi SDP-a i prošao je u Sabor.

Restović se nalazi u Zagrebu gdje čeka konačne rezultate parlamentarnih izbora, a u devetoj izbornoj jedinici osvojio je 7,37 posto preferencijalnih glasova. 

"Kako vrijeme prolazi, mijenjaju se rezultati i nadam se da će biti dovoljno političke mudrosti kod aktera manjih političkih stranaka da zajedno sa SDP-om formiraju novu hrvatsku vladu te tako sprovedu ono što je iz samih rezultata jasno. A to je da građani više ne žele Plenkovića i HDZ-ovu vlast ", kazao je za ŠibenikIN Tonči Restović, predsjednik GO SDP-a Šibensko-kninske županije i, očito, novi saborski zastupnik.

Postoji nekoliko opcija za sastavljanje vlade. Jedna opcija je da HDZ i Domovinski pokret zajedno sastave vladu bez manjinaca, no o tome će ovisiti broj osvojenih mandata. Postoji opcija i djelomičnog rasipanja Domovinskog pokreta u kojem scenariju bi HDZ, dio DP-a i manjinci imali dovoljno ruku. Nije nerealno i da dio manjinaca podrži desnu vladu, a dio ostane u oporbi.

MOST i Možemo tvrde da neće s HDZ-om. Najmanje izgledna opcija je ona široke koalicije u kojoj bi koalirali Rijeke pravde, DP, Most i Možemo, no čini se da je to gotovo nemoguće jer ovih troje jedno s drugim, barem su tako tvrdili, nikako ne želi.

No, postoji i opcija manjinske vlade. Naime, Možemo je prije izbora već napomenuo kako su spremni podržati manjinsku vladu na čelu sa SDP-ovom koalicijom u kojoj nebi sudjelovali, ali bi ju podržavali. Potvrdila je to i Danijela Dolenec danas te rekla kako postoji dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, Mostov Božo Petrov rekao je za HRT da bi "HDZ trebalo poslati u oporbu". U tom se scenariju zapravo vodi utrka do 76 ruku između između HDZ-a i DP-a s jedne strane te Rijeka pravdi, Mosta, Možemo i ostalih manjih stranaka s druge, s time da bi SDP-u i ostalima trebala i podrška 8 zastupnika manjina. No, za to treba pričekati konačne rezultate.

Posljednji je scenarij onaj u kojem nitko nema dovoljno ruku te se ide na nove prijevremene izbore.

Iz kategorije: Vijesti