Datum objave: 10. Travanj 2024

HRVATSKE CESTE / Novo raskrižje na Šibenkom mostu sigurnijim ćemo učiniti postavljanjem semafora, stankovačko će još pričekati!

Diana Ferić
Diana Ferić

Raskrižje koje se uređuje na mjestu pristupne ceste iz Zatona i Rasline na Jadransku magistralu bit će poboljšano horizontalnom signalizacijom i postavljenjem semafora, potvrdio nam je za nedavnog boravka u Šibeniku Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatski cesta."Poboljšanja koja smo dobili nakon revizije projekta s aspekta cestovne sigurnosti odnose se na horizontalnu signalizaciju i semaforizirano raskrižja i po tome postupamo i to projektiramo. Reviziju smo i naručili zato da to raskrižje napravimo što sigurnijim", kazao je. Zatonjani i Raslinjani koji su se prije nekoliko mjeseci pobunili protiv postojećeg projekta tog raskrižja tvrdeći da će ono biti pogibeljno, što su potvrdili i poznati prometni stručnjaci poput Željka Marušića, ističu kako bi radovi trebali biti gotovo za mjesec dana, a da oni na gradilištu ne vide instalacije za buduće semafore.

Njih to rješenje ne zadovoljava jer i dalje smatraju da će to semaforizirano raskrižje biti "crna prometna točka" i mogu ga za sada prihvatiti samo kao nužno zlo pa i dalje od gradske uprave i Hrvatski cesta traže da se taj problem riješi uređenjem stankovačkog križanja na kojem bi Zatonjani i Raslinjani, na puno sigurniji način izlazili na državnu cestu D 27. Nakon razgovara sa šibenskim gradonačelnikom koji ju je dao potporu u tim nastojanjima dr.sc Miljenko Bura koji se kao građanin i zainteresirani stanovnik Rasline zatražio je sastanak s Upravom Hrvatskih cesta u Zagrebu. Primila ga je članica te uprave Željana Šikić, koja je kako mu je rečeno, zadužena za sektor Jug.
"Gradonačelnik je podržao naša nastojanja da se unesu poboljšanja u projekt sadašnjeg raskrižja koje se uređuje. Prihvatio je da treba razgovarati i ispraviti ono što je za ispraviti. U Hrvatskim cestama primila me je Željana Šikić i razgovarali smo više od sat vremena. Složili smo se da povećanje sigurnosti, na križanju za Zaton koje se sada izvodi, mora biti implementirano u sklopu sadašnjih radova, i da se prilagodi dok se ne postigne maksimalna i zadovoljavajuća sigurnost za sve sudionike u prometu. Time samo "spašavamo što se spasiti može" i to j ona prihvatila. Dogovorili smo se i da se stankovačko križanje „stavi među prioritete“, bez odugovlačenja ida će u skladu sa tim HC-e razraditi i dati u javnost prihvatljivi planirani vremenski okvir iz kojeg bi se vidjela dinamika pripreme projekta i izvođenje radova na stankovačkom križanju. Na to smo i pristali, ujedno i čekali, gotovo dva mjeseca, da se sve ovo i pripremi. Prihvatljivi rok za prioritetno uređenje stankovačkog križanja treba biti i definitivno rješenje sigurnosti za sve nas i na križanju za Zaton.Sada je već i vrijeme da vidimo što je to novo implementirano u sadašnji projekt križanja za Zaton koji je svega mjesec dana do planiranog roka za završetak radova i puštanja u promet. Ujedno, vrijeme je da dobijemo dinamiku i vremenski okvir za projekt stankovačkog križanja, kao definitivno i sigurno rješenje za sve ovo. Sve ovo navodimo i tražimo, kako bi se postigla zadovoljavajuća komunikacija između svih zainteresiranih, ali i naznačili nivo potrebne komunikacije u sličnim situacijama i odnosima, lokalne i mjesne samouprave, što do sada često nije bio slučaj!", ističe dr Bura.
No Škorić u svom odgovoru na pitanje koje so mu postavili vezano za raskrižje na stankovačkoj cesti nije taj sastanak ni spomenuo:
"O stankovačko raskrižje i izmještanje priključka iz Zatona na križanje s državnom cestom d 27 o tome smo razgovarali u gradskoj upravi kada smo potpisivali Ugovor za Mandalinu. Ideja je potekla od dogradonačelnika Danijela Milete i mi smo je uzeli u razmatranje kao jedno kvalitetno rješenje. S gospodinom Burom ja se nisam vidio i o tome ništa ne znam. Sada ćemo raskrižje koje uređujemo napraviti što je moguće sigurnijim, a konačno rješenje zahtjeva duži period vremena od Studije utjecaja na okoliš do drugih dokumenata pa će to potrajati", izjavio nam je Škorić.

Iz kategorije: Vijesti