Datum objave: 06. Travanj 2024

Roberta Podruga zasmetale sumnje Maria Kovača u projekt energane na Bikarcu i moguću korupciju, on mu oštro odgovorio

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavljaju se polemike oko najavljene izgradnje energane na Bikarcu, teme koju je na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta potaknuo Mario Kovač koji je kritizirao taj projekt uz tvrdnje da je nerentabilan, štetan za zdrvalje i potencijalno koruptivan. Na to je priopćenem za javnost reagirao Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac, kojeg je posebno isprovocirala tvrdnja i mogućim korupcijama i klijentelizmu na koje sumnji, kako je kazao Kovač izaziva to štomje za projektnu dokumentaciju predviđeno čak oko 3 milijuna eura.

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio financijska sredstva Gradu Šibeniku i tvrtki Bikarac d.o.o. do maksimalno 2.358.400 EURA bez PDV-a za izradu projektno-tehničke dokumentacije za moguću izgradnju energane na gorivo iz otpada i prosušenog mulja s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda na prostoru obuhvata CGO-a Bikarac.

Navedeni iznos je okviran i nije konačan (iznos ćemo saznati nakon završetka natječaja). Ovdje napominjemo da Bikarac d.o.o. još nije niti izradio natječajnu dokumentaciju, a kamoli objavio natječaj, a kamoli i izabrao izrađivača tako da nam nije jasno po čemu je projekt „fabriciran“, klijentelistički“ ili „koruptivan“ osim ako gospodin Slaven Dobrović u svemu ne vidi svoj način djelovanja dok je bio ministar s jednom poznatom hrvatskom kompanijom za proizvodnju komunalne opreme („napravite nacrte “). Što se tiče ostalih navoda a posebice da zima u Dalmaciji traje 1 mjesec navedeno ne bi niti komentirali, jer svi oni koji su pročitali ovaj tekst znaju koliko mjeseci zimskih plaćaju veću struju za grijanje ili kupuju drva. Također napominjemo da navedena energija iz buduće energane je isključivo namijenjena za korisnike u poslovnoj zini „Podi“ koja usput graniči sa prostorom obuhvata odlagališta Bikarac, tako da se ne radi o nikakvoj ogromnoj investiciji izgradnje  toplovoda jer se radi o dužini od svega 200 do 300 metara.

Isto tako nam nije jasno da gospodin Slaven Dobrović kaže da bi ovakvo postrojenje bilo štetno za zdravlje građana u Dalmaciji, ali isto takvo postrojenje bi bilo dobro napraviti na kontinentu iz čega se jasno da iščitati klasično lobiranje za ovako vrijedan projekt na nekom drugom mjestu, ali svatko ima pravo lobirati za bilo koju lokaciju ali nema pravo uznemiravati i plašiti građane s netočnim informacijama.

I na kraju bi bilo uputno da se svi oni koji se bave ili će se baviti temama gospodarenja otpadom potrude razlikovati pojam „odvajanje otpada“ od pojma „recikliranje otpada“ , odgovorio je Porug Mariju Kovaču, na što je on odma reagirao:

"Gospodin Robert Podrug , direktor "Bikarac "d.o.o. reagiravši na navode konferencije za medije koju sam održao 4.travnja kao gradski vijećnik iz redova Domovinskog pokreta uglavnom se obara na tezu da je projekt spalionice otpada na Bikarcu kako sam rekao (citirajući prof. dr. Slavena Dobrovića) potencijalno koruptivan. Rekao sam to komentirajući iznos namijenjen izradi projektne dokumentacije za predmetnu spalionicu u visini od tri milijuna eura sve prema izjavi gospodina Podruga u "Šibenskom listu" od dana 21.ožujka 2023. godine. Taj iznos bi bio primjereniji izradi projektne dokumentacije katedrale Sagrada familija u Barceloni ali ne i spalionici smeća koja nije neki novum jer se takve spalionice praktično rutinski proizvode . Svatko se "češe" tamo gdje ga najviše "svrbi" pa tako i HDZ-ovi dužnosnici kao i manageri postavljeni od strane te stranke. Kad spomenete (u ovom slučaju moguću) korupciju oni se dižu na zadnje noge optužujuči sve oko sebe za ono što je odavno modus operandi HDZ-a , a to je korupcija i klijentelizam. Počevši od "lipe" i "radosti" pa do našeg sugrađanina Škugora a prije toga Fimi medije a sve evo ovih dana završava ministrom Butkovićem koji je od bivše kninske kraljice dobio zahvalu i kompliment "oko moje".Suosjeća gospodin Podrug sa svim onim građanima koji zadnjih mjeseci kupuju drva i plaćaju kako on kaže "veću struju za grijanje" jer nije istina da je sezona grijanja u Dalmaciji , kako sam rekao mjesec do dva godišnje (ove godine i kraće), pa im valjda obećava grijanje iz spalionice smeća . Neka nam kaže gospodin Podrug koje on to građane, ako im i nije hladno, misli grijati bez toplinarske infrastrukture?Ili kome će on na Podima isporučivati toplinsku energiju 365 dana godišnje?S ostalim navodima sa sporne konferencije za medije gospodin Podrug ne polemizira osim što me nastoji podučiti hrvatskom jeziku na čemu ću ja jadni nepismenjak svakako poraditi", ističe Kovač.

Iz kategorije: Vijesti